Topsport Coaching

NOC*NSF maakt zich sterk voor vakbekwame trainer-coaches

24 september 2019
NOC*NSF maakt zich sterk voor vakbekwame trainer-coaches

Op dinsdag 24 september organiseerde NOC*NSF de werkconferentie ‘leerlijn topsport- en talentcoaches’ op Fontys Sporthogeschool in Eindhoven. Op de conferentie waren mensen van de sportbonden, het onderwijs en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) aanwezig. Samen gingen zij aan de slag met een nieuwe opleiding voor topsport- en talentcoaches op niveau 5, passend binnen de Associate Degree Sport die momenteel in ontwikkeling is.

Minder dan een jaar voor de Olympische Spelen van Tokio staat de Nederlandse sport er goed voor. Dat komt mede door de professionele omgeving en goede begeleiding die sporters krijgen. Toch zijn er ook zorgen: trainer-coaches vinden hun salaris en carrièreperspectief onder de maat, bleek uit de topsportklimaatmeting, die in september uitkwam.

Dat terwijl de rol van een trainer-coach essentieel is. Hij of zij kan het verschil maken tussen een vroegtijdige uitschakeling of olympische medaille. Maar dat kan alleen als een trainer-coach zich volledig kan focussen op zijn taak. En hij of zij zijn kennis en kunde kan uitbreiden, aanscherpen en onderhouden. Trainer-coach is een vak.

 ‘De concurrentie in de internationale topsport is enorm’, zegt Maurits Hendriks, technisch directeur  van NOC*NSF. ‘Om onze talenten en topsporters door dat mijnenveld te leiden en ervoor te zorgen dat zij beter zijn dan de sporters uit andere landen, is een goede trainer-coach vereist. Het vak trainer-coach wordt nog weleens onderschat, terwijl een succesvolle sporter niet zonder een goede trainer-coach kan.’

Daar moet meer aandacht voor komen, menen zowel Hendriks als het ministerie van VWS. ‘We zien het als een gedeelde verantwoordelijkheid om samen met de sportbonden, NOC*NSF en het onderwijs aan de slag te gaan’, zegt Annelies Pleyte, directeur sport van het ministerie van VWS.

Niet in de laatste plaats omdat het vak van trainer-coaches enorm in ontwikkeling is. Er wordt steeds meer van trainer-coaches gevraagd omdat ook het niveau in de internationale sportwereld stijgt. Hendriks: ‘Trainer-coaches moeten werken in een steeds complexere omgeving.’ 

Het opleiden van de topsport- en talentcoaches op niveau 5 is een onderdeel van de doorlopende leerlijn voor trainer-coaches. Met de juiste opleidingen, bij- en nascholingen zorgt NOC*NSF samen met verschillende stakeholders ervoor dat iedere trainer-coach, op welk niveau dan ook, zich blijvend kan ontwikkelen en kan werken aan een carrière binnen de sport.

Of het nu gaat om de trainer-coach bij de plaatselijke voetbalvereniging of de trainer-coach die met zijn judoka strijdt om Olympisch goud. Hendriks: ‘Een goede trainer-coach is er nu nog te vaak uitsluitend voor de grootste talenten en absolute toppers. Hoe mooi zou het zijn als ieder kind in Nederland de beschikking heeft over een goede trainer-coach?’

Hendriks vervolgt: ‘We vinden het allemaal vanzelfsprekend dat ieder kind op school recht heeft op een goed opgeleide docent. Trek de parallel door en je zou zeggen dat ieder kind bij een sportvereniging recht heeft op ene goede trainer-coach. Het is tenslotte net zo belangrijk om goed te leren bewegen als goed te leren lezen en schrijven.’

Hij is ervan overtuigd dat trainer-coaches de verschilmakers zijn. ‘Daarom was de werkconferentie voor topsport- en talentcoaches zeer nuttig. Voor de leerlijn topsport- en talentcoaches hebben we veel informatie uit het veld opgehaald. Met al die opgedane kennis kunnen we ook in bredere zin de doorlopende leerlijn voor trainer-coaches laden.’

Deel dit artikel op social media: