Sport maakt je fitter

Sport maakt je fitter en energieker. Door te bewegen verbeter je namelijk je conditie, versterk je je botten en spieren en voorkom je overgewicht. Je werkt met andere woorden aan je algehele fitheid en dat zorgt ervoor dat je veel meer aankunt, ook buiten het sporten.

Alles wat je vaker doet gaat vanzelf gemakkelijker. Dat is bij sport en bewegen zeker het geval. In het begin kun je misschien moeite hebben met vijf minuten hardlopen, maar als je dat vaker doet en het goed opbouwt kun je dat steeds langer volhouden. Je lichaam raakt aan de inspanning gewend en wordt op allerlei manieren sterker.

Zo houd je je botten, spieren en gewrichten stevig en soepel, wat bewegen in het algemeen ook gemakkelijker maakt. Naarmate je ouder wordt, zullen je botten kwetsbaarder worden. Als je veel stilzit wordt dat proces versnelt. Daarom is het versterken van je botten door te sporten dus ook belangrijk. Als je vaker en regelmatig sport of beweegt merk je dat je longen en je hart de inspanning ook steeds beter aankunnen. Je hart- en ademhalingspieren worden bij bewegen namelijk ook iedere keer getraind en dat zorgt ervoor dat je steeds minder snel buiten adem bent. Je zal daardoor steeds een stapje verder kunnen gaan en zo kun je dus ook je eigen grenzen verleggen.

Dat je door regelmatig bewegen fitter wordt kun je ook in je dagelijkse leven goed merken. Met een betere conditie wordt het nemen van de trap, of het tillen van een boodschappentas een fluitje van een cent.