Sport maakt je blijer

Sport maakt je blijer. Zeker na het sporten merk je dat je lekkerder in je vel zit. Dat komt doordat door beweging allerlei gelukshormonen vrijkomen en dat heeft weer allerlei positieve effecten op je brein. Zo is uit onderzoek gebleken dat je door sport minder risico hebt op het ontwikkelen van een depressie en kun je door sport heel snel stress verminderen.

Bij sport denk je waarschijnlijk vooral aan het verbeteren van je lichamelijke gezondheid, maar het effect op je mentale gezondheid moet je zeker niet onderschatten. Sport heeft namelijk een positieve invloed op je brein. Dat weten we doordat daar veel wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan, onder andere door Erik Scherder, hoogleraar klinische neuropsychologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Door beweging zorgt je hart voor een betere doorbloeding van je hersenen. Daardoor komen verschillende hormonen vrij waardoor je brein beter functioneert. Dan moet je denken aan een stof als endorfine, dat bekend staat als het snelst werkende anti-stress hormoon. Dit stofje kan namelijk binnen een minuut een stressreactie stilleggen. Dopamine is ook zo’n interessant hormoon. Dit zorgt namelijk dat je humeur verbetert en dat je motivatie en aandacht een boost krijgen. Het mooie is dat uit onderzoek is gebleken dat regelmatig bewegen de opslag van dopamine verhoogt. Als je vaker sport kun je dit herkennen aan dat lekkere gevoel als je iets hebt gepresteerd: zo dat heb ik maar mooi gedaan! In dit artikel legt Erik Scherder precies uit hoe dat allemaal werkt in je brein. https://www.allesoversport.nl/artikel/bewegen-voor-je-brein/

Het sociale aspect van sport zorgt natuurlijk ook dat je blijer wordt. Samen sporten is veel gezelliger en ook nog eens veel motiverender. Als je met een vriend of familielid gaat wandelen, fietsen of fitnessen ben je voor elkaar die stok achter de deur om het vol te houden. Tijdens of na het sporten kun je dan ook nog gelijk even bijpraten. Dat is dus dubbel winst!