Sportgeschiedenis Sporthistorie

Hockey-topscorer Paul Litjens op 76-jarige leeftijd overleden

14 december 2023
Hockey-topscorer Paul Litjens op 76-jarige leeftijd overleden

Oud-hockeyer Paul Litjens is woensdag op 76-jarige leeftijd overleden. De Brabantse goalgetter werd in 1973 wereldkampioen en kwam tweemaal uit op de Olympische Spelen. In 1981 won hij met Oranje de Champions Trophy. NOC*NSF wenst de nabestaanden veel sterkte met het verlies.

Paul Litjens was een echte doelpuntenmachine. Tussen 1970 en 1982 speelde de strafcornerspecialist 177 keer in het Nederlands elftal. Daarin scoorde hij 268 maal, waarmee hij nog altijd topscorer is van Oranje. Op clubniveau droeg Litjens tot zijn 35ste het shirt van Kampong, waar hij later nog coach en bestuurder werd. Zeven keer werd hij topscorer van de Hoofdklasse.

André Bolhuis speelde jarenlang samen met Paul Litjens, zowel bij Kampong als in het Nederlands elftal. Hij zegt "diep geschokt" te zijn door het overlijden van zijn voormalige ploeggenoot. De oud-voorzitter van NOC*NSF had de laatste jaren nog veel contact met Litjens, onder meer door gezamenlijke schaakavonden. "Paul was een heel warme en emotionele man", omschrijft Bolhuis hem.

Betrokken
"Hij was buitengewoon geliefd bij heel veel mensen omdat hij heel betrokken was. Op het veld bij winst en verlies, maar ook daarbuiten, bij de politiek. Toen in 1978 het WK hockey in Argentinië was, heeft hij lang getwijfeld of hij daar wel naartoe moest gaan, vanwege het heersende regime daar. Toen hij uiteindelijk toch ging, is hij nog bij de Dwaze Moeders gaan kijken, die protesteerden vanwege hun vermiste geliefden.”

In 1972 behoorde Paul Litjens tot de Nederlandse selectie op de Olympische Spelen in München. Ook daar toonde hij zijn politieke engagement. Na de aanslag op de Israëlische ploeg door Palestijnse terroristen besloot Litjens samen met een handvol andere Nederlandse sporters het olympisch dorp te verlaten en terug te keren naar Nederland.

Vier jaar later moest de revanche komen. Litjens werd in Montréal met elf treffers topscorer van het olympisch toernooi. Maar evenals in München viel Oranje met een vierde plaats net buiten de medailles. In 1980 ontbraken de Nederlandse hockeyers op de Spelen in Moskou, omdat de hockeybond het evenement boycotte wegens de Russische inval in Afghanistan. Hierdoor ging Litjens' derde kans op olympisch eremetaal verloren.

Foto: Paul Litjens met de wereldbeker in 1973 (ANP).

Deel dit artikel op social media: