NOC*NSF Nationale Sportweek

Nationale Sportweek van start: jongeren hoogste prioriteit

15 september 2023
Nationale Sportweek van start jongeren hoogste prioriteit

In meer dan 130 gemeenten en op ruim 1000 basisscholen start vrijdag 15 september de 20ste editie van de Nationale Sportweek (NSW). NOC*NSF wil met dit jaarlijkse evenement zoveel mogelijk mensen in ons land enthousiast maken voor sport. Daarom gaan op honderden locaties de deuren open bij verenigingen, sportclubs, fitnessscholen en zwembaden.

Urgentie is hoog

De urgentie is hoog: steeds meer mensen sporten niet of nauwelijks. Uit de meest recente cijfers (januari tot en met juli van dit jaar) blijkt dat jongeren tussen de 13 en 18 jaar op achterstand blijven staan. Bijna een kwart (23%) sport helemaal niet; dit was vóór corona nog 15%. Het percentage jongeren dat wekelijks wel sport, is ook nog steeds lager dan in 2019; toen was het nog 75%, nu 68%.

Voorkomen dat hele generatie opgroeit zonder sportroutine
Marc van den Tweel

Marc van den Tweel, algemeen directeur NOC*NSF: “Ik vind die cijfers heel zorgwekkend. Het gaat niet meer alleen om het plezier in sport dat we iedereen gunnen, maar ook om sociale verbinding en mentale weerbaarheid. Daarom is het zo belangrijk dat er nu weer méér gemeenten deelnemen aan de Nationale Sportweek, dat de drempel omlaag gaat bij de sport om de hoek. Ook het programma dat Defensie aanbiedt in een aantal plaatsen is heel aantrekkelijk voor jongeren. We moeten alles op alles zetten om te voorkomen dat een hele generatie opgroeit zonder sportroutine.”

Start NOC*NSF Nationale Sportweek

Vandaag gaat de 20e editie van de NOC*NSF Nationale Sportweek van start. Op meer dan duizend basisscholen in Nederland doen leerlingen mee aan de ‘10@10 Challenge’ terwijl in Dordrecht de aftrap wordt gegeven van het programma ‘Sport en Defensie maken weerbaar’, een samenwerking van NOC*NSF en Defensie.

In ruim 130 gemeenten bieden sportclubs en sportorganisaties activiteiten aan om mensen op een laagdrempelige manier te laten kennismaken met sport. Het belang van sporten en bewegen blijft hoog op de agenda staan, omdat de sportdeelname sinds de coronacrisis nog altijd niet terug is op het oude niveau.

10@10 Challenge

Vrijdagochtend, om precies 10.00 uur, openen meer dan duizend basisscholen in Nederland de Nationale Sportweek met de ‘10@10 Challenge’, een beweegprogramma waarin TeamNL-sporters Celeste Plak, Roy Meyer, Jetze Plat en Maureen Ellsworth met een basisschoolklas in 10 minuten 10 verschillende sporten ontdekken.

Van dribbelen met een basketbal, tot de schoolslag bij het zwemmen en het serveren bij tennis, de kinderen die meedoen worden veelzijdig uitgedaagd. De 10@10 Challenge is gemaakt voor basisscholen, maar kan ook thuis worden gedaan.

Aftrap Nationale Sportweek 2023 760 x 420

NOC*NSF en Defensie zetten zich in voor de mentale gezondheid van jongeren

Een van de programmaonderdelen van de Nationale Sportweek is het programma ‘Sport en Defensie maken weerbaar’, een samenwerking van NOC*NSF en Defensie. Op vier evenementen in Dordrecht, Aa en Hunze & Borger-Odoorn, Nieuwegein en Venray nemen ruim achthonderd middelbare scholieren deel aan een fysiek programma waarin de kracht wordt ingezet van Defensie en sport.

De grote aftrap van dit initiatief vandaag in Dordrecht wordt bijgewoond door Christophe van der Maat (demissionair staatssecretaris van Defensie), Wouter Kolff (burgemeester Dordrecht) en Marc van den Tweel (algemeen directeur NOC*NSF).

Bij het evenement in Nieuwegein geven generaal Onno Eichelsheim (Commandant der Strijdkrachten), Marijke van Beukering (burgemeester Nieuwegein) en Anneke van Zanen-Nieberg (voorzitter NOC*NSF) acte de présence.

Host cities

De drie host cities Aa en Hunze & Borger-Odoorn, Dordrecht en Venray pakken extra groot uit. Tijdens de Nationale Sportweek zetten zij tien dagen lang de sport in de schijnwerpers door verschillende sportactiviteiten en bijeenkomsten te organiseren.

Bekijk het overzicht van deelnemende gemeenten en sportaanbod.

Deel dit artikel op social media: