NOC*NSF Voel je thuis in de sport

Gezamenlijke sport vaart mee met Canal Parade Amsterdam: Sport is van iedereen

Yvonne Derksen 5 augustus 2023
Gezamenlijke sport vaart mee met Canal Parade Amsterdam: Sport is van iedereen

Vandaag vindt voor de 26ste keer de Canal Parade plaats in de Amsterdamse grachten. Dit jaar vaart de gezamenlijke sport mee en laten achttien sportbonden, NOC*NSF, Sport Pride Foundation en de Nederlandse Loterij hun stem horen voor LHBTIQ+ acceptatie in de sport. Met deelname ondersteunt de sport het thema van de Canal Parade 2023 #YOUAREINCLUDED met de boodschap 'Sport is van iedereen'.

Werken aan acceptatie

Met de deelname aan de Canal Parade 2023 wil de gezamenlijke sport een geluid laten klinken vóór inclusie en acceptatie van LHBTIQ+ personen in de sport.

Volledige acceptatie van LHBTIQ+ in de sport is nog niet volledig bereikt. Zo weten we dat het voor LHBTIQ+ personen nog vaak niet vanzelfsprekend is om voor hun seksuele voorkeur uit te komen op de club en worden er nog veel homo-onvriendelijke opmerkingen binnen de sport gemaakt*. De deelname aan de Canal Parade is dan ook een onderdeel van een groter geheel, ofwel het proces waarin de sport werkt aan een omgeving waar iedereen welkom is.

Rake verhalen

Tijdens deelname aan de Canal Parade wordt het podium geboden aan personen in de sport die zich inzetten voor LHBTIQ+ of hun stem hebben laten horen in een weg naar gelijkheid. De verhalen van Mirjam Preusterink (werkzaam bij de Skateboard Federatie Nederland), Paul van Dorst (voorzitter Roze Kameraden), Marco Kraal (presentator VisTV), Laura Aarts (waterpolo atleet), Rolf Schulte (handbal trainer-coach) en Debby van Beek (triatleet en wedstrijdzwemmer) zijn voorafgaand aan de Canal Parade al gedeeld. 

Alliantie Gelijkspelen 5.0

Deelname aan de Canal Parade namens de gezamenlijke sport is mede mogelijk gemaakt door de Alliantie Gelijkspelen 5.0. Een samenwerkingsverband voor acceptatie van LHBTIQ+ in de sport tussen de KNHB, KNVB, NOC*NSF en de John Blankenstein Foundation.

Deel dit artikel op social media: