NOC*NSF Gezondheid Gezonde sportomgeving Gezonde Generatie Column Rookvrije sport

‘Stop smoking or stop living’ … Die kwam binnen!

Marc van den Tweel 21 oktober 2022
‘Stop smoking or stop living’ … Die kwam binnen!

NOC*NSF zet zich in voor een rookvrije sport. We doen dit samen met onder andere de Rookvrije Generatie en natuurlijk Stoptober, het motiverende programma dat rokers helpt om in één maand, samen met vele anderen niet-roker te worden. Marc van den Tweel, algemeen directeur van NOC*NSF,  deelt voor Stoptober in een podcast zijn persoonlijke ervaringen. Hieronder alvast een deel van zijn verhaal.

Het was vals alarm - de verdenking van een hartaanval – waardoor ik op de intensive care terecht kwam tijdens onze vakantie, jaren geleden alweer. De cardioloog in kwestie sprak slecht Engels, maar ik begreep goed wat hij zei: 'Stop smoking or stop living’.

Dat was het moment voor mij om te stoppen met roken. Makkelijk was dat niet. Ik werkte in een omgeving waar iedereen rookte – nu ondenkbaar. Sigaretten en sigaren ook… in mijn werkkamer thuis, waar ik ook toen al ’s avonds graag zat te schrijven, stak ik altijd een sigaar op. Toen ik gestopt was, kwam er eerst niets meer uit mijn handen… een paar maanden lang. Vervolgens normaliseerde dat langzaam. Dat gebeurt allemaal in je hoofd natuurlijk, maar het maakt het stoppen echt niet makkelijk.

Wat ik mooi vind, is dat je een kettingreactie in gang kunt zetten. Ik heb het zelf meegemaakt in de familie – mijn vader stopte bijvoorbeeld ook. Zonder last trouwens, gewoon van de ene dag op de andere, na veertig jaar roken. Daarna volgden er meer familieleden.’

Beluister hier de 'stopcast' met Marc van den Tweel op Spotify:

2025: sport rookvrij

We hebben een akkoord afgesloten met de overheid dat in 2025 niet meer wordt gerookt op sportaccommodaties. Dat is slechts een afspraak; het gaat niet om dat bordje op de deur. Maar je moet op enig moment een stip op de horizon zetten. Het gaat om de kernwaarde van sport waar we met z’n allen in geloven. Sportiviteit, bewegen, het is onlosmakelijk verbonden met vitaliteit, gezondheid. Daar past roken gewoon niet bij, laten we daar eerlijk in zijn.

Kinderen zijn daarbij voor mij het allerbelangrijkste. Je wilt ze niet confronteren met tabaksrook, want dat is ongezond. Maar daarnaast zijn we ook hun rolmodel. Het besef dat het echt niet meer kan, is breed doorgedrongen. Ook rokers – want die wil ik absoluut niet stigmatiseren – staan erachter dat je niet rookt in de sport, waar kinderen bij zijn. Net als bijvoorbeeld op het schoolplein.

Kinderen zijn daarbij voor mij het allerbelangrijkste. Je wilt ze niet confronteren met tabaksrook, want dat is ongezond. Daarnaast zijn we ook hun rolmodel.
Marc van den Tweel

Twee bewegingen brengen ons naar die rookvrije sport: vanuit bonden en NOC*NSF komt de nadrukkelijke vraag om niet meer roken op sportaccommodaties. Daarnaast is er een beweging van onderaf gaande èn nodig: tegen elkaar durven uitspreken: ‘Als je wilt roken, doe dat dan niet hier, en zeker niet waar kinderen bij zijn’. Om die beweging te versterken, start binnenkort de volgende fase van de NOC*NSF-campagne ‘De sport wordt rookvrij’. Met als afsluitende zin ‘Wen er maar aan’. En daarmee zeggen we feitelijk: dit is een beweging die niet meer te stoppen is, en waarin al veel bonden het voortouw nemen.

Tegen al die mensen die nu, deze maand – Stoptober – of straks de stap zetten: kom dan tegelijkertijd ook in beweging. Echt, het helpt zo. Kies de sport die je altijd al leuk vond of ga wandelen. Het stoppen wordt er een stuk makkelijker door en het geeft een boost aan je fitheid. Je merkt dat je meer adem hebt en al snel makkelijk mee kunt komen. Dat is de beste beloning; je stijgt echt boven jezelf uit.

Marc van den Tweel 
Algemeen directeur NOC*NSF

Deel dit artikel op social media: