NOC*NSF Campagne Gezondheid Gezonde Generatie Gezonde sportomgeving Rookvrije sport

Bekende sporters pleiten voor rookvrije sport

24 juni 2022
Bekende sporters pleiten voor rookvrije sport

ARNHEM – Keet Oldenbeuving, Richard Krajicek, maar ook Nelli Cooman en Sjaak Swart: allemaal doen ze mee aan de NOC*NSF-campagne 'De sport wordt rookvrij. Wen er maar aan', die vandaag van start gaat. Het streven is om in 2025 in het hele land een volledig rookvrije sportomgeving te hebben. Sportbonden doen actief mee en verenigingen kunnen zich officieel laten registreren als ‘rookvrij’ en dat via bordjes ook laten zien aan hun leden. De campagne is een afgeleide van de bekende campagne voor een Rookvrije Generatie, een initiatief van de Hartstichting, KWF en Longfonds.

Vanaf vandaag worden spotjes uitgezonden waarin sporters en oud-sporters* zich uitspreken voor een rookvrije sportomgeving. Bekijk de spot hieronder:

Al meer dan 2000 verenigingen zijn hier actief mee bezig. Vooral bij buitensportverenigingen is er veel animo. Binnensportverenigingen zijn al rookvrij, maar kunnen meedoen door met borden aan te geven dat ook de buitenruimte rondom de accommodatie, bijvoorbeeld de entree, rookvrij wordt.

Marc van den Tweel, algemeen directeur van NOC*NSF: “Roken en sport gaan simpelweg niet samen. Ruim vier miljoen mensen in Nederland zijn lid van een sportclub. Doel is om iedereen prettig te kunnen laten sporten in een rookvrije omgeving. Dat voorkomt meeroken, en het verkleint de kans dat jongeren gaan roken.”

Carla van Gils, voorzitter GvRV en directeur KWF: “Wat een mooie stap zet NOC*NSF met deze campagne Sport Rookvrij. Al jarenlang werken we samen met NOC*NSF om een Rookvrije Generatie te bereiken en met deze campagne hopen we nog meer sportbonden, verenigingen en hun leden te enthousiasmeren om zo snel mogelijk rookvrij sporten mogelijk te maken!”**

Roken en sport gaan simpelweg niet samen
Marc van den Tweel, algemeen directeur NOC*NSF

Gaat het om (buiten)sportterreinen waar kinderen sporten, dan kunnen verenigingen sowieso rekenen op publieke steun. Uit onderzoek blijkt dat 87 procent van de Nederlanders groot voorstander is van een geheel rookvrije (buiten)sportomgeving voor kinderen.

Sport en roken gaan niet samen

In het Nationaal Preventieakkoord legden de sportbonden, het ministerie van VWS en NOC*NSF al eerder de ambitie vast voor een volledig rookvrije sportsector in 2025. Ook de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) steunen de campagne, omdat gemeenten in veel gevallen de verhuurder zijn van sportaccommodaties.

*De (oud)sporters die meedoen aan de campagne, zijn: Sjaak Swart (voetbal), Nelli Cooman (atletiek), Bart Brentjens (mountainbike), Richard Krajicek (tennis), Maarten van der Weijden (zwemmen), Bas van de Goor (volleybal), Esther Vergeer (rolstoeltennis), Liemarvin Bonevacia (atletiek), Lieke Martens (voetbal), Keet Oldenbeuving (skateboarden), Reganied Franka (softbal) en Annette Gerritsen (schaatsen).

** Bron: Draagvlakonderzoek Tabaksontmoedigingsbeleid 2022 uitgevoerd door Kantar Public in opdracht van Gezondheidsfondsen voor Rookvrij

Deel dit artikel op social media: