Sportgeschiedenis Sporthistorie

Schaatssport verliest met Stien Kaiser een icoon

24 juni 2022
Schaatssport verliest met Stien Kaiser een icoon

Oud-schaatsster Stien Kaiser is in de nacht van woensdag op donderdag op 84-jarige leeftijd overleden. Met het overlijden van de voormalig olympisch en wereldkampioene verliest de schaatssport een icoon en een pionier. 

In een tijd dat vrouwenschaatsen in Nederland niet serieus werd genomen, bouwde Stien Kaiser een imposante erelijst op. De Delftse werd in 1964 gepasseerd voor de Olympische Winterspelen in Innsbruck. Met 25-jaar werd ze te oud bevonden. Maar haar hoogtijdagen moesten nog komen.

In 1967 werd ze in Deventer de eerste vrouwelijke Nederlandse wereldkampioen allround. Kaiser, die in haar carrière negen keer een wereldrecord reed, doorbrak daarmee de hegemonie van de Russische schaatssters, die liefst vijftien jaar had geduurd. Voor haar prestatie werd ze uitgeroepen tot Sportvrouw van het jaar. Het jaar daarop prolongeerde ze in Helsinki haar wereldtitel.

Datzelfde jaar veroverde ze op de Spelen in Grenoble 1968 twee bronzen medailles, op de 1.500 en 3.000 meter. Vier jaar later nam ze – als Stien Baas-Kaiser - op een glorieuze manier afscheid van de schaatssport. Na het zilver op de 1.500 meter bekroonde ze op de Olympische Spelen in Sapporo een magistrale 3.000 meter met goud.

NOC*NSF wenst haar familie, naasten en de medewerkers van de KNSB veel sterkte bij dit verlies.

Deel dit artikel op social media: