Sportgeschiedenis Sporthistorie

NOC*NSF bedroefd om overlijden Ab Krook

NOC*NSF bedroefd om overlijden Ab Krook 15 oktober 2020
NOC*NSF bedroefd om overlijden Ab Krook

Ons bereikte het droeve nieuws dat oud-schaatsbondscoach Ab Krook dinsdagavond op 76-jarige leeftijd is overleden. Ab was van grote betekenis voor de schaatssport, die hij in vele functies heeft gediend.

“Een heel triest bericht”, reageert Maurits Hendriks, technisch directeur bij NOC*NSF. “Ab heeft zich een enorm lange periode verdienstelijk gemaakt voor het langebaanschaatsen. Als bondscoach, technisch directeur en topsportcoördinator was hij mede verantwoordelijk voor de vele successen die we in deze sport de afgelopen decennia hebben gehaald.”

Ab Krook maakte als coach/begeleider negen Olympische Spelen mee. De eerste waren die van Lake Placid in 1980, waar hij als bondscoach van de vrouwen Annie Borckink goud zag winnen. In 1992 leidde hij de mannenploeg op de Winterspelen. Bart Veldkamp veroverde het goud op de tien kilometer en ook Leo Visser en Falco Zandstra wonnen in Albertville medailles.

Ook buiten het schaatsen maakte Ab Krook zich verdienstelijk voor de sport. Zo zette hij zich in voor de belangen van coaches en trainers. “Ab heeft zich er altijd hard voor gemaakt dat topsport en coaching een vak is”, onderkent Hendriks. “Zo is hij een van de founding fathers van het Nationaal Coach Platform. Dat is opgezet voor coaches en technisch directeuren om zich te ontwikkelen en kennis te delen. Tegenwoordig organiseert NOC*NSF dat, maar wij zijn Ab daarvoor zeker schatplichtig.”

Wij wensen zijn familie, naasten en de medewerkers van de KNSB veel sterkte bij het verwerken van dit verlies.

Deel dit artikel op social media: