Technisch directeuren Athlete Services

Centrum Veilige Sport Nederland

7 mei 2021

Een sociaal veilige sportomgeving zou voor iedereen vanzelfsprekend moeten zijn, ook voor topsporters. Grensverleggend is niet hetzelfde als grensoverschrijdend. Steeds meer topsporters weten de weg te vinden naar het Centrum Veilige Sport Nederland (CVSN).

Waarvoor kun je terecht

Het CVSN adviseert TeamNL en de sportbonden, ook binnen de topsportprogramma’s, op het gebied van incidentopvolging en preventie van grensoverschrijdend gedrag. Het CVSN is onderdeel van NOC*NSF als service aan sporters en sportbonden, de medewerkers werken echter onafhankelijk en vertrouwelijk in het contact met melders. Iedereen kan gebruik maken van casemanagers voor informatievragen of om een vervelende ervaring bespreekbaar te maken. Dus zowel sporters als coaches en begeleidende staf kan bij het CVSN terecht.

Bij grensoverschrijdend gedrag kun je denken aan (seksuele-) intimidatie of misbruik, maar ook pesten en uitsluiten, discriminatie of machtsmisbruik. Vragen of zorgen rondom doping of matchfixing kunnen ook worden besproken. Heb je extra ondersteuning nodig dan zijn er vertrouwenspersonen aanwezig die je persoonlijk begeleiden. Het CVSN heeft een groot netwerk aan hulpverleningsorganisaties waar gebruik van gemaakt kan worden maar werkt ook samen met de Dopingautoriteit, het Instituut Sport Rechtspraak, NLSporter en bijvoorbeeld met landelijke politiediensten.  

Tijdens topsport uitzendingen

In de periode augustus/september tijdens de Olympische Spelen in Tokyo en de Paralympische Spelen is het CVSN in Nederland rechtstreeks bereikbaar voor staf en sporters. Er is ook de mogelijkheid om via een sport chat meteen met een hulpverlener te chatten in Nederland. Twee speciaal aangestelde contactpersonen zijn ter plaatsen bereikbaar.

Alle deelnemers die vertrekken naar Tokyo worden vooraf geïnformeerd over de meld- en adviesmogelijkheden van CVSN en krijgen ook de contactgegevens van de contactpersonen ter plaatsen.

Mocht je twijfelen over iets dat je ziet of meegemaakt hebt, praat erover!

Deel dit artikel op social media: