Naam: Willem Winkelman 
Geboren: 14 juli 1887 te Delfshaven
Overleden: 1 juli 1990 in Voorburg

Olympische Spelen Londen 1908
Sport: atletiek, snelwandelen
Onderdeel: 3500 meter
Prestatie: tweede serie vierde in 17:57,6 (niet geplaatst voor finale)
Onderdeel: 10 mijlen
Prestatie: eerste serie niet uitgelopen

Willem Winkelman nam deel aan de Spelen van 1908 in Londen als snelwandelaar. Trainen voor die speciale tak van de atletiek deed hij zeer frequent: hij liep dagelijks van zijn woonplaats Delftshaven naar zijn werk in Rotterdam. "Pakkie brood onder de arm en dan maar stevig tippelen. Fietsen had je toen nog bijna niet, dat was iets voor de welgestelden."

Mijn baas zei: ‘Olympische Spelen? Met die flauwekul houd ik mij niet op'
Wllem Winkelman

Op zijn honderdste verjaardag in 1987 vertelde hij in een interview hoe weinig toen nog de sport in de maatschappij te betekenen had. "De resultaten die ik samen met mijn vriend Jan Huijgen boekte, waren zo goed dat we van de Nederlandse Atletiek Unie naar de Olympische Spelen in Londen mochten. Maar daarvoor moest ik vrij krijgen van mijn baas. En die zei: ‘Olympische Spelen? Met die flauwekul houd ik mij niet op’. Ik kon natuurlijk mijn baan opzeggen, maar ik verdiende er goed aan en waar haalde ik weer een betrekking vandaag?"

Een paar weken later kreeg Winkelman over de post zijn olympische kleding toegestuurd. "Ik nam die mee naar mijn werk en heb daar de spullen voor de ogen van mijn baas, één voor één, op mijn dooie gemak staan uitpakken. Kijk nou toch eens, zei ik steeds tegen hem. Toen hij het shirt met NAU (Nederlandse Atletiek Unie) erop zag, gaf hij zich gewonnen: ‘Nou, gaat dan maar, Winkelman’, zei hij murw gebeukt. Ik hoor het hem nog zeggen."

Bronnen:
- Sportportretten Sport.nl
- Statistische gegevens: Olympisch Oranje, Ton Bijkerk (Tirion Sport, 2008)