Stephan Veen

Naam: Stephan Veen
Geboren: 27 juli 1970 te Groningen
Sport: hockey

2000, Olympische Spelen XXVII in Sydney
Onderdeel: herenteam, goud

1996, Olympische Spelen XXVI in Atlanta
Onderdeel: herenteam, goud

1992, Olympische Spelen XXV in Barcelona
Onderdeel: herenteam, vierde

Met het benutten van de beslissende strafbal gaf Stephan Veen zichzelf in de olympische finale van Sydney 2000 tegen Zuid-Korea, het afscheid dat hij verdiende. "Wat moet ik in hemelsnaam zeggen", was zijn eerste vertwijfelde reactie. "Ik heb nog nooit zo'n krankzinnig toernooi meegemaakt. Het goud in Atlanta was fantastisch, maar deze vreugde-explosie was zo intens. Een paar dagen geleden vreesde ik nog voor een roemloos einde en nu dit. Het is onbeschrijflijk."

Ik heb nog nooit zo'n krankzinnig toernooi meegemaakt
Stephan Veen

De 30-jarige Veen speelde tegen Zuid-Korea de wedstrijd van zijn leven. Met zijn drie treffers leek hij Oranje de olympische titel te bezorgen. Nadat de Zuid-Koreanen in de slotfase de stand gelijk trokken moesten net als in de halve finale tegen Australië strafballen de beslissing brengen. Veen mocht het bij de vijfde poging uiteindelijk toch afmaken.

Homogeniteit
Ondanks zijn levensgrote aandeel noemde de leider van Oranje het prolongeren van de titel vooral het succes van het hele team. "Ik schiet er hier misschien wel vier in, maar we hebben het vooral met elkaar gedaan. In het verleden heeft die homogeniteit nog weleens ontbroken. Spelers waren te veel eigen bv'tjes en waren vooral op zoek naar eigen glorie."

Ook in Sydney dreigde het binnen Oranje even mis te gaan. Na de ontluisterende nederlaag tegen Pakistan uitten onder anderen Jacques Brinkman en Ronald Jansen openlijk kritiek op het functioneren van hun ploeggenoten. Veen had zich geërgerd aan de uitlatingen. "Het is altijd mijn credo geweest om problemen intern op te lossen en niet tijdens een toernooi naar buiten te brengen. Het overschot aan ervaring in het team werd bijna onze grootste tegenstander. We dachten het allemaal wel te weten. Gelukkig kregen we op tijd het besef dat het niet zo is. We konden elkaar in de finale een bal gunnen. Misschien gingen ze er daarom van mij allemaal in."

Met zijn zevende hoofdprijs en dik 250 interlands nam Veen afscheid van Oranje. "Twaalf jaar heb ik mijn ziel en zaligheid gegeven. Ik had mij geen mooier einde kunnen wensen."

Bronnen:
• ANP
• Statistische gegevens: Olympisch Oranje, Ton Bijkerk (Tirion Sport, 2008)
• Foto: ANP