Naam: Lida van den Anker-Doedens
Geboren: 28 juli 1922 te Rolde
Overleden: 1 april 2014 te Haarlem
Sport: kanovaren

Olympische Spelen Helsinki 1952
Onderdeel: K-1 500 meter
Prestatie: vierde plaats in 2:22,3

Olympische Spelen London 1948
Onderdeel: K-1 500 meter
Prestatie: zilver in 2:32,8

Lida van den Anker-Doedens behoorde in de periode 1948-1952 tot de beste kanovaarsters ter wereld. Bij de Olympische Spelen van 1948 werd ze tweede op de 500 meter, het enige nummer dat toen voor vrouwen op het programma stond.

Ze behaalde de zilveren medaille na een zeer bewogen race. De boten werden in 1948 bij de start nog niet vastgehouden, de kanovaarsters moesten zich zo'n beetje op elkaar richten. Dat lukte niet al te best. Van de latere winnares, de Deense Karen Hoff, werd gezegd dat ze bij het vertrek zeker een halve lengte voorlag.

Golven van boosheid
Er was ook nog geen baanmarkering. Een Hongaarse kon de rechte lijn niet houden en kwam in de baan van Van den Anker terecht. "Ze hinderde me ontzettend en het had weinig gescheeld of ze had me aangevaren", vertelde de Nederlandse jaren later. "Honderd meter voor de finish kwam ze weer mijn kant uit. Ik ben toen zeer boos geworden. Ik dacht: wegwezen, dat zal me niet weer gebeuren. Op de golven van die boosheid ben ik toen zeer hard gaan varen. Op dat moment lag ik in de achterhoede, maar bij de finish was ik tweede. Na die wedstrijd had ik de overtuiging dat ik nummer 1 zou zijn geweest als ik niet zoveel hinder had ondervonden. Daar ben ik later van teruggekomen, je kunt dat niet zo zeggen. Dan was die boosheid er ook niet geweest en daar putte ik toch wel veel kracht uit."

Vier jaar later werd Lida van den Anker in Helsinki vierde op hetzelfde nummer. "Tot vlak voor de finish lag ik nog derde, maar die plaats kon ik net niet houden."

Bronnen:

  • Sportportretten Sport.nl
  • Olympisch Oranje, Ton Bijkerk (Spaar en Hout, 2012)