Naam: Jenny Gal 
Geboren: 2 november 1969 te Ukkel (België)
Sport: judo

Olympische Spelen XXVI Atlanta 1996
Onderdeel: -61 kg.
Prestatie: brons

Olympische Spelen XXV Barcelona 1992
Onderdeel: - 61 kg
Prestatie: 1 partij gewonnen en 2 verloren

Jenny Gal reisde jarenlang met haar jongere zusje Jessica de internationale judotoernooien af. Jessica was altijd net wat succesvoller, tot Jenny in 1995 doorbrak en Europees kampioen en vice-wereldkampioen werd. Samen werden ze in 1994 met het Nederlands team Europees kampioen.

Jenny Gal stond tijdens de Olympische Spelen van Sydney voor het laatst op de mat. Down Under werd ze in de klasse tot 63 kilo vijfde. Op dat moment kwam ze uit voor Italië. Tot en met de Spelen van 1996 vertegenwoordigde ze Nederland. In Atlanta haalde ze brons. 

In de strijd om het brons won Gal van Ilknur Kobas. Ze versloeg de Turkse op ippon, tot ontsteltenis van de tegenstander. Minutenlang bleef ze zitten op de mat. Ineengekrompen als een geslagen hond, dikke tranen biggelden over haar wangen. De coach keek niet meer naar haar om. Hij schold alleen op de jury, die zijn pupil had bestolen. Gal deerde de commotie niet. Zij vierde haar eigen feestje. Huilend stortte ze zich in de armen van bondscoach Cor van der Geest, ook haar clubtrainer. Na Claudia Zwiers een dag was het voor de vrouwenjudoploeg de tweede medaille. Vooraf had Van der Geest gezegd: "Met twee medailles ben ik tevreden, met drie ga ik uit mijn dak.''

Na een simpele zege op Michelle Buckingham uit Canada won Gal in Atlanta nipt van Ilian Beltran uit Cuba, met koka. Twee waza-ari's waren voldoende voor de zege op de Spaanse Yaneisy Alvarez. In de halve eindstrijd bleek de latere kampioene Yuko Emoto te sterk voor Gal, die verloor met koka. Lang treuren over de nederlaag kon Gal niet. Een kwartier later wachtte Kobas in de strijd om brons. Ze had op tijd de knop weten om te schakelen.

Jenny Gal trouwde na de Spelen van Atlanta met de Italiaanse oud-judoka Giorgio Vismara, Europees kampioen in 1991 en 1992. Ze verhuisde naar Rome en ging voor Italië judoën.

Bronnen:

  • ANP
  • Olympisch Oranje, Ton Bijkerk (Tirion Sport, 2008)