Naam: Brinkman, Jacques
Geboren: 26 augustus 1966 te Utrecht
Sport: hockey

2000, Olympische Spelen XXVII in Sydney
Onderdeel: herenteam, goud

1996, Olympische Spelen XXVI in Atlanta
Onderdeel: herenteam, goud

1992, Olympische Spelen XXV in Barcelona
Onderdeel: herenteam, vierde

1988, Olympische Spelen XXIV te Seoul
Onderdeel: herenteam, brons

Acht jaar lang was hockeyer Jacques Brinkman recordinternational, tot hij in 2006 werd afgelost door Jeroen Delmee. Tussen 1987 en 2000 speelde Brinkman 337 interlands voor het Nederlands team en was hij vier keer aanwezig op de Olympische Spelen.

Na de olympische triomf in Atlanta in 1996 bedankten topspelers als Floris Jan Bovelander, Marc Delissen en Taco van den Honert voor het Nederlands elftal. Met de Europese titel (1987), de wereldtitel (1990) en de olympische titel had het trio zijn erelijst compleet. Drie maanden later kregen ze echter een fax uit Madras. "Beste Flop, Taac en Dellis. Jullie zijn een toernooi te vroeg gestopt. Met vriendelijke groet, Jacques Brinkman."

De middenvelder van Amsterdam had met Oranje in de Zuid-Indiase metropool zojuist de Champions Trophy veroverd. Daarmee was Brinkman de eerste speler die alle vier de grote prijzen in het internationale hockey op zijn naam had geschreven. In de jaren die volgden voegde hij nog twee Champions Trophy's, een wereldtitel en een olympische titel toe aan zijn palmares. "Succes is de beste doping die bestaat. Winnen verveelt nooit", verklaarde hij in 1998.

Brinkman was een extraverte speler die geen blad voor de mond nam. Reden voor bondscoach Roelant Oltmans om niet Brinkman in 1996 tot nieuwe aanvoerder van Oranje te benoemen, maar Stephan Veen. Vier jaar later, toen de Nederlanders zich in Sydney uitgeschakeld waanden voor prolongatie van de olympische titel, bekritiseerde Brinkman openlijk het functioneren van zijn ploeggenoten. Toen Oranje onverwachts toch doorging, werd razendsnel de knop weer omgezet, met goud als resultaat.

Het goud van Sydney was meteen het laatste wapenfeit van de international Jacques Brinkman. Na zijn actieve carrière werd hij onder meer trainer van de vrouwen van Laren en de mannen van SCHC.

Bronnen:
• ANP
• www.jacquesbrinkman.nl
• Statistische gegevens: Olympisch Oranje, Ton Bijkerk (Tirion Sport, 2008)