NOC NSF Beeldbank Rugby 2023 2 2817

High5! stappenplan - voor een veilige en integere sportclub

Iedere sporter verdient een sociaal veilige sportomgeving, waar geen ruimte is voor grensoverschrijdend gedrag. Het High5! stappenplan helpt sportclubs hiermee op weg door praktische tips, ondersteuningsmiddelen en extra informatie. Zo krijgt jouw sportclub een duwtje in de rug en werken we samen aan een veilige sport voor iedereen.

Ga hieronder verder met stap 5 van het High5! stappenplan: Hoe houden we elkaar scherp?

Stap 5. Hoe houden we elkaar scherp?

Het is belangrijk om een thema als sociale veiligheid regelmatig weer terug onder de aandacht te brengen. Zo blijven leden en vrijwilligers goed op de hoogte van het onderwerp en blijven jullie samen werken aan het voorkomen van grensoverschrijdend gedrag. Je kan het onderwerp als terugkerend agendapunt van de algemene ledenvergadering benoemen. Maar er zijn nog andere stappen die je kunt doorlopen.

Wat werkt en wat niet?

Als bestuur wil je weten of jullie inzet werkt. Dat kan door te monitoren hoe de maatregelen uitpakken. Hoever is jullie beleid al uitgevoerd?

Met deze scan kun je elk jaar nagaan of je beleid nog leeft. Op welke punten staat je sportclub sterk? En waar is extra aandacht nodig? De scan kun je samen met de vertrouwenscontactpersoon uitvoeren. Door sportbegeleiders, leden en ouders erbij te betrekken, krijgen jullie verschillende perspectieven in beeld. Werken de nieuwe afspraken voor het aanstellen van vrijwilligers? Moet er een opfriscursus komen voor trainers? Worden er gedragsregels afgesproken in de teams? 

  1. Checklist voor beleid en communicatie

Herhaal elk jaar de voorlichting

Geef elk jaar opnieuw voorlichting over hoe jullie sportclub grensoverschrijdend gedrag aanpakt. Wat is de visie van de sportclub en welke afspraken zijn er gemaakt? De voorlichting kun je bijvoorbeeld geven via een informatieavond, posters, de website van de sportclub, de nieuwsbrief en/of social media.

  1. Meer over de basiseisen sociale veiligheid

Investeer in sportbegeleiders en trainer-coaches

Sportbegeleiders en trainer-coaches spelen een centrale rol in de positieve sportcultuur binnen de sportclub. Zij zetten de toon en zijn pedagogisch betrokken bij sporters. Ze grijpen in als er tussen sporters grensoverschrijdend gedrag voorkomt. Ze hebben bovendien een voorbeeldfunctie. Startende trainer-coaches kunnen de e-learning Een Beetje Opvoeder volgen. Voor meer ervaren trainer-coaches zijn er andere e-learnings of opleidingen beschikbaar. Bijvoorbeeld via de sportbond of de Academie voor Sportkader.

Sta hier met het bestuur bij stil op vaste tijden van het jaar, bijvoorbeeld aan het begin van het seizoen of na de winterstop.

  1. Ga naar Een Beetje Opvoeder
  2. Bekijk meer opleidingen via de Academie voor Sportkader