Topsport is niet beperkt tot Nederland. Veel sporters verkrijgen (een deel van) hun inkomen in het buitenland en betalen er daar ook al belasting over. Denk hierbij bijvoorbeeld aan start- en prijzengelden bij buitenlandse wedstrijden, buitenlandse sponsordeals, etc. Om te voorkomen dat je in meerdere landen belasting moet betalen, zijn er internationale fiscale regelingen getroffen.

Als topsporter die in Nederland woont, moet je je hele inkomen, inclusief het bedrag dat je in het buitenland hebt verdiend, opgeven in je Nederlandse belastingaangifte. Vaak moet je over het bedrag dat je in het buitenland hebt verdiend, in het buitenland ook al belasting betalen. Om te voorkomen dat je dan ook nog in Nederland inkomstenbelasting moet betalen, heb je in zo’n geval in Nederland recht op een vermindering van de verschuldigde inkomstenbelasting, de zogenoemde aftrek ter voorkoming van dubbele belasting.

In deze gevallen is het altijd raadzaam om advies van een deskundige te vragen.

Disclaimer

Ongeacht het feit dat de bovenstaande informatie zorgvuldig is samengesteld, kunnen NOC*NSF, NL Sporter en de Belastingdienst niet instaan voor (de gevolgen van) mogelijk onvolledige of verouderde informatie als gevolg van nieuwe, vervallen en/of gewijzigde wet- en regelgeving. Controleer daarom vooraf of de betreffende regeling nog bestaat, juist is en van toepassing is op jouw situatie.

Mocht je als lezer tegen onvolkomenheden aanlopen, of mocht je zelf nog aanvullende fiscale regelingen kennen die hier niet genoemd zijn, dan verzoeken wij je dit te melden via 
athleteservices@nocnsf.nl. Zo houden we elkaar goed geïnformeerd over actuele wet- en regelgeving waar alle topsporters profijt van kunnen hebben!

Inzake aftrek van kosten:
Bij alle wet- en regelgeving die betrekking heeft op aftrek van kosten, spreekt het voor zich dat hiervoor alléén kosten in aanmerking komen die daadwerkelijk op de sporter drukken. Dit betreft dus niet de kosten die bijvoorbeeld al via het Fonds voor de Topsporter, je sportbond of je sponsor vergoed zijn.