TeamNL Experts - foto atletiek Femke Bol

Topsportinfrastructuur & TeamNL Experts

Een excellente topsportprestatie begint bij de sporter zelf, maar deze kan het niet alleen. In een steeds competitiever en professioneler wordende omgeving is de bijdrage vanuit wetenschap en het implementeren van innovaties cruciaal. En het is daar dat wij als TeamNL Experts ons steentje proberen bij te dragen.

Wij zetten wetenschappelijk gefundeerde kennis om in een praktische doorvertaling naar de dagelijkse sportpraktijk. Dit uit zich in de kwaliteit van de directe begeleiding, maar ook in het creëren van de ideale omgeving voor de sporter. Alles met als einddoel de sporters van TeamNL zo optimaal mogelijk te laten ontwikkelen en op het hoogst mogelijke podium te presteren.

RN20230530 5110 (1)

Topsportinfrastructuur

Onder de naam Centrum voor Topsport en Onderwijs, werden in 2009 vier TeamNL centra geaccrediteerd. Later is er daar nog één bijgekomen. De TeamNL centra, Topsport Amsterdam, Papendal, Metropool, Topsport Noord en BrabantSport, vormen sindsdien een onmisbare schakel binnen de topsportinfrastructuur en bieden hoogwaardige faciliteiten en diensten voor de (Talent)TeamNL programma’s die onder regie van de betrokken sportbond staan.

In samenwerking met deze vijf TeamNL centra, sportbonden en experts, is het onze ambitie om een veilige, verantwoorde en prestatie gedragen (topsport)omgeving te creëren voor iedere sporter.

''In totaal maken zo’n 1000 topsporters van ongeveer 30 sportbonden gebruik van de faciliteiten van de TeamNL centra''

Lees meer

TeamNL Expertgebieden

Hieronder vind je meer informatie over de verschillende expertgebieden waarbinnen wij actief zijn en waarmee we de topsportprogramma’s ondersteunen.

Medisch

Maarten Moen

Als medische staf van TeamNL zijn we verantwoordelijk voor kwalitatief hoogwaardige medische begeleiding van alle topsporters en talenten in Nederland. Zo adviseren we sportbonden in het samenstellen van een passende (para)medisch begeleidingsteam. Daarnaast monitoren en evalueren we samen met deze bonden en prestatiemanagers de sportmedische begeleiding en doen we waar nodig onderzoek en ontwikkelen we passend beleid en richtlijnen.

  1. Lees meer over het expertgebied medisch

Maarten Moen

TeamNL Expert medisch

Neem contact op

Prestatiegedrag & mentale gezondheid

Eefje Raedts

Prestatiegedrag is het gedrag van de sporter dat leidt tot een optimale ontwikkeling en maximale prestaties. Het zorgt ervoor dat de sporter in staat is optimaal om te gaan met de uitdagingen waarmee hij wordt geconfronteerd in zijn ontwikkeling.

De begeleiding die wij met TeamNL Prestatiegedrag aanbieden is niet alleen in functie van het prestatieniveau, maar is ook gericht op het mentale welzijn. Dit doen we voor de sporters, maar ook voor de coaches en andere stafleden. Hiervoor zijn er niet alleen sportpsychologen aangesloten bij ons team, maar ook gezondheidszorgpsychologen, klinisch psychologen en topsportleefstijl coaches.

De experts binnen Prestatiegedrag staan niet alleen in voor individuele en teambegeleiding, maar ook voor het aanbieden van workshops binnen de leerlijn Prestatiegedrag. 


Eefje Raedts

TeamNL Expert prestatiegedrag en mentale gezondheid

Neem contact op

Sport Science

Bernadet van Os

Topsport en wetenschap zijn twee verschillende werelden met elk een eigen taal, cultuur en aanpak. Wij van TeamNL Sport Science slaan de brug tussen wetenschap, onderzoek en de praktijk. We werken dagelijks aan het vertalen van wetenschappelijke expertise en innovatieve tools naar de praktijk.

  1. Lees meer over het expertgebied sport science

Bernadet van Os

TeamNL Expert sport science

Neem contact op

Strength & conditioning

Richard Louman

Er worden steeds meer eisen gesteld aan de fysieke kwaliteiten van de topsporters. Met de experts van TeamNL strength en conditioning zorgen we voor een optimale ontwikkeling en begeleiding van topsporters en talenten op het gebied van kracht, power, snelheid, beweeglijkheid, stabiliteit en conditie.

We doen dit in nauw overleg met coaches en andere experts en spitsen dit in alle gevallen toe op de specifieke sport. Ook blessurepreventie is een thema waar we veel tijd en aandacht aan besteden door speciale oefenstof te ontwikkelen waarmee we de belastbaarheid van de sporters steeds vergroten. 

Fysieke trainers begeleiden, afhankelijk van het programma, twee tot zes trainingen per week en zijn daarmee volledig geïntegreerd in het begeleidingsteam van de sport en de sporter.

  1. Lees meer over het expertgebied strength and conditioning

Richard Louman

TeamNL Expert strength & conditioning

Neem contact op

Voeding

Asker Jeukendrup

Voeding is één van de belangrijkste pijlers voor excellente prestaties in alle sporten. Met TeamNL Performance Nutrition leveren we voedingsondersteuning op wereldniveau en zorgen we ervoor dat onze voedingsstrategieën evidence-based worden geïmplementeerd en op individueel niveau uitgewerkt.

Naast onze adviezen verzorgen we o.a. ook lezingen en leveren we input voor menu’s bij belangrijke kampioenschappen. Dit doen we in nauwe samenwerking met de coaches en de sporters met als belangrijkste doelen de prestaties te optimaliseren door het herstel te bevorderen, trainingsadaptaties te maximaliseren en de wedstrijdvoorbereiding te verbeteren.

  1. Lees meer over het expertgebied voeding

Asker Jeukendrup

TeamNL Expert voeding

Neem contact op

Topsportcultuur & pedagogiek

Marit Gijsbers

De inzet van de expert Topsportcultuur & pedagogiek is gericht op het optimaliseren van de cultuur binnen S en S-1 programma’s, waarbij de focus ligt op het verbeteren van omgangsvormen en gespreksvaardigheden van stafleden en sporters. Dit moet een positieve bijdrage leveren aan het welzijn van een ieder binnen de topsportomgeving en grensoverschrijdend gedrag mede helpen te voorkomen.


Marit Gijsbers

TeamNL Expert topsportcultuur

Neem contact op
LPC 2023 3

TeamNL Leaders in Performance Conference XL

Bij TeamNL draait alles om het streven om de beste te worden. Elke dag opnieuw. Om de beste te worden, moeten we excelleren, grenzen verleggen en het onmogelijke mogelijk maken. Innovaties, nieuwe inzichten en een interdisciplinaire aanpak zijn onmisbaar om ook morgen het verschil te kunnen maken in de topsport.

Daarom komen vooraanstaande experts op het gebied van voeding, medisch, prestatiegedrag, sport science, strength & conditioning en topsportcultuur samen op Papendal, home of TeamNL. Zij delen hun expertise en innovaties van wereldklasse met gasten uit de topsportwereld en daarbuiten.