Topsport Paralympisch Talentontwikkeling

TeamNL verwelkomt duizendste deelnemer op Paralympische Talentdag

18 oktober 2024
TeamNL verwelkomt 1000e deelnemer op Paralympische Talentdag

Actief op zoek naar paralympisch talent noodzakelijk

Om de paralympische topsport in Nederland op het huidige niveau te behouden, is actief zoeken naar talent hard nodig. Veel van de medaillewinnaars van deze zomer in Parijs waren er niet geweest zonder de speciale talentdagen op Papendal. Deskundigen op het gebied van de parasport beoordelen op zo’n dag tientallen kinderen en jongvolwassenen met een beperking en selecteren kansrijke sporters in spé. Aanstaande zondag 20 oktober, op de tweede talentdag van dit jaar, verwelkomt TeamNL de 1000e deelnemer, natuurlijk in aanwezigheid van paralympische medaillewinnaars.

De eerste Paralympische Talentdag werd op Papendal gehouden in 2009, aankomende zondag vindt de vijftiende editie plaats. Deelnemers zijn tussen de 12 en 35 jaar.

Gescout op een talentdag

Op de Paralympische Spelen van Parijs waren 84 TeamNL-sporters actief, waarvan er 31 ooit zijn gescout op een paralympische talentdag (37%). Nooit eerder was dit percentage zo hoog. Van de paralympische equipe zijn zondag zeven sporters aanwezig op de talentdag (tussen haakjes sportdiscipline en gewonnen medailles in Parijs):

  • Joël de Jong (para-atletiek, goud verspringen)
  • Zara Temmink (para-atletiek)
  • Liesette Bruinsma (para-zwemmen, goud 400m vrije slag, zilver 100m vrije slag)
  • Marco Dekker (boccia)
  • Mitch Valize (para-wielrennen, goud tijdrit, goud wegwedstrijd)
  • Xena Wimmenhoeve (rolstoelbasketbal, goud)
  • Ylonne Post (rolstoelbasketbal, goud)

Zara Temmink (in 2019), Marco Dekker (in 2017), Mitch Valize (in 2017), Xena Wimmenhoeve (in 2016) en Ylonne Post (in 2018) namen zelf ooit deel aan de talentdag.

Talenten gezocht

Tijdens de Paralympische Talentdag beoordelen bondscoaches nieuw sporttalent in verschillende paralympische sporten. Bekijk op deze pagina welke sporten TeamNL kansrijke sporters zoekt. De deelnemers worden onder andere beoordeeld op hun motorische en rolstoelvaardigheden.

Na afloop van de testen wordt besproken wat de aanleg is voor de beoefende sport en hoe een sporter aan de slag kan gaan om beter te worden in deze sport. NOC*NSF en de sportbonden bieden de meest kansrijke sporters de mogelijkheid om direct in het programma van de nationale selectie opgenomen te worden. Als een langere trainingsperiode nodig is, zorgen de begeleiders voor een goede trainingssituatie.

Tweede Paralympische Talentdag dankzij Odido

De TeamNL Paralympische Talentdag wordt sinds dit jaar ondersteund door partner Odido. Door het partnership met Odido kunnen er dit jaar niet één maar twee paralympische talentdagen worden gehouden. Hierdoor profiteert de paralympische sport maximaal van de aandacht voor de succesvolle Paralympische Spelen van Parijs.

De urgentie voor het vinden van nieuw paralympisch topsporttalent is hoog, zeker richting de volgende edities van de Paralympische Spelen. De gemiddelde leeftijd van paralympisch TeamNL in Parijs was relatief hoog, waardoor de focus voor de lange termijn ligt op het vinden en trainen van een nieuwe generatie topsporters. TeamNL en Odido trekken samen op om deze missie te laten slagen.

Lees meer over het belang van de talentdagen in dit bericht: TeamNL en Odido starten zoektocht naar paralympische talenten voor LA 2028 en Brisbane 2032.

Deel dit artikel op social media: