Bonden Sportverenigingen Sportbonden

Lars Looten, Demy de Graaf en Serge Meijer: meest inspirerende scheidsrechter, jurylid en official 2024

4 oktober 2024
Lars Looten, Demy de Graaf en Serge Meijer: meest inspirerende scheidsrechter, jurylid en official 2024

Lars Looten (Rugbyclub The Wasps, Nijmegen), Demy de Graaf (Hippisch Centrum Nootdorp) en Serge Meijer (bondsscheidsrechter softbal, Haarlem) zijn vandaag uitgeroepen tot respectievelijk meest inspirerend(e) scheidsrechter, jurylid en official van 2024. Op zaterdag 5 oktober gaat de Week van de Scheidsrechter 2024 van start. Dit is het jaarlijkse moment om alle scheidsrechters, juryleden en officials te bedanken voor hun inzet.

Voor het eerst deed NOC*NSF een oproep in de Nederlandse sportgemeenschap om inspirerende vrijwilligers die zich bezig houden met arbitrage te nomineren.

Uit de ruim 400 inzendingen die in twee weken tijd werden ingestuurd, zijn de persoonlijke verhalen van Serge, Lars en Demy, in samenspraak met acht sportbonden, gekozen tot meest inspirerende. De gelukkige winnaars werden deze week verrast met het goede nieuws, en worden voorgesteld in deze video:

Voor het beleven van sportplezier zijn voldoende (en kundige) scheidsrechters, officials en juryleden van essentieel belang. Met de verkiezing ‘meest inspirerende scheidsrechter, jurylid of official 2024’, worden deze onmisbare vrijwilligers op een positieve manier in het zonnetje gezet.

Bekijk hieronder per winnaar de motivatietekst die werd ingestuurd met de nominatie.

Lars Looten (18 jaar), Nijmegen, scheidsrechter

“Lars is op 11-jarige leeftijd begonnen als rugbyscheidsrechter en leeft voor rugby. Hij is nu net 18 jaar en fluit al sinds zijn 16e seniorenwedstrijden en dwingt ondanks zijn leeftijd veel respect af bij zowel spelers, coaches als toeschouwers. Hij was afgelopen seizoen de eerste minderjarige scheidsrechters (17 jaar) die verkozen werd om de finale NK JO18 te fluiten. Tot vorig jaar was deze eer voorbehouden aan scheidsrechters die op het allerhoogste seniorenniveau (ereklasse) floten.”

Demy de Graaf (28 jaar), Nootdorp, jurylid

“Bij een jeugdruiter met een uitdagende pony kwam Demy naar buiten. Vooral om moeder en dochter juist te helpen voor de volgende proef. Het positief benaderen en wijzen op de samenwerking. Het meisje dat eerst huilde en moeder die bijna ontplofte omdat de jury uit het hokje kwam. Ze wist dit volledig om te draaien zodat iedereen met een positief gevoel verder kon. Achteraf kwamen moeder en dochter nog langs om haar te bedanken. Demy geeft enorm om fairplay en het plezier dat ruiter en paard moeten hebben in de ring. Dit is een enkel voorbeeld maar zij is voor de dressuursport in Nederland een kampioen voor de toekomst. Weg met de negativiteit en juist vooruit met een positieve houding.”

Serge Meijer (53 jaar), Haarlem, official

“Het moment dat Serge besloot om niet meer die ouder te zijn langs de kant waar de jongens en ik als coach last van hadden, maar om te gaan scheidsrechteren, van club tot nu bondsniveau. Hier heb ik respect voor, geen woorden meer maar daden. En hij is nog goed en empathisch ook!”

Deel dit artikel op social media: