NOC*NSF Paralympisch Parijs 2024

Talentstage Paralympische Spelen: een boost voor talentvolle parasporters

Talentstage Paralympische Spelen: een boost voor talentvolle parasporters 20 februari 2024
Talentstage Paralympische Spelen: een boost voor talentvolle parasporters

Het moet een onvergetelijke reis worden. Een die hen een duwtje in de rug geeft in hun topsportcarrière. Acht jonge parasporters zijn geselecteerd voor de talentstage van NOC*NSF naar de Paralympische Spelen in Parijs. "Ik hoop heel veel te leren!"

Toch best spannend, de eerste keer dat de acht sporters, tussen de 16 en 21 jaar oud, elkaar ontmoeten op Papendal. "Ik kende bijna niemand," zegt parazwemmer Suzie Pellis (16), die vandaag haar moeder heeft meegenomen.

Ervaring op doen

De komende maanden zullen de sporters elkaar nog een paar keer zien voordat ze in augustus gezamenlijk naar Parijs vertrekken. Niet om daar zelf te sporten, maar vooral om veel ervaring op te doen. Dat is belangrijk, zegt projectleider paralympische en aangepast sporten van NOC*NSF Gabriëlla van Driel, die de groep in Parijs zal begeleiden samen met haar collega Sam de Vor.

"Er zijn maar weinig jeugdtoernooien voor parasporters. Bij olympische sporten zijn dat er veel meer. Ook is het moeilijk om de grootsheid van de Spelen te bevatten, maar door de talentvolle sporters deze kans te geven, kunnen ze dit meenemen in hun ontwikkeling en sportprestaties. Het kan ze echt een boost geven en hopelijk inspireren ze er ook anderen mee."

Gelijkgestemden

Maar eerst moeten ze elkaar nog beter leren kennen, en dat gaat verrassend makkelijk, zo lijkt. Al snel zitten de sporters bij elkaar te kletsen en kijken ze niet meer om naar de ouders achter hen. Arne (21), die meetraint met de selectie van rolstoelrugby, heeft daar wel een verklaring voor: "We zijn hier met gelijkgestemden." Dat valt ook Van Driel op. "Ik denk dat zij allemaal de ervaring hebben dat ze wel eens anders behandeld worden. Hier is dat helemaal niet zo. Ze zijn heel verwelkomend naar elkaar en zoeken echt de verbinding."

De sporters zijn onderdeel van een talentprogramma in paralympische disciplines zoals rolstoeltennis, rolstoelbasketbal, atletiek, rolstoelrugby, triatlon, wielrennen, zwemmen of tafeltennis. Hun doel: deelnemen aan de Spelen in Los Angeles in 2028.

Rolstoeltennisser Maarten (20) traint geregeld met rolstoeltennislegende Diede de Groot. "Best gek om haar straks in Parijs vanaf de tribune te zien spelen", zegt Maarten. Ik zou het liefst daar zelf staan. Los Angeles is realistischer. En ik denk dat ik in Parijs al heel veel kan leren."

Doorstromen naar de top 

Het is de vierde keer dat deze stage plaatsvindt. Voormalige deelnemers zijn veelal doorgestroomd naar de top, zoals de succesvolle zitskiërs Jeroen Kampschreur en Niels de Langen en rolstoeltennisser Ruben Spaargaren. De zitskiërs waren erbij op de Talentstage tijdens de Winterspelen in Sochi, 2014. Ruben tijdens de stage op de Zomerspelen in Rio de Janeiro in 2016.

In Parijs zullen de huidige deelnemers wedstrijden zien, het Paralympisch Huis bezoeken en andere sporters ontmoeten, zoals de Duitse en Oostenrijkse deelnemers van een soortgelijke talentstage. In aanloop naar de Spelen hebben ze workshops, mediatraining en informatiebijeenkomsten over onder andere sponsoring. De sporters hebben vooraf aangegeven wat ze uit de stage willen halen, en daar is het programma ook op toegerust. Triatleet Terry is er duidelijk over. “Ik heb er heel veel zin in.”

Wist je dat ongeveer 30% van de paralympische ploeg bestaat uit sporters die ooit op een Paralympische Talentdag zijn ontdekt?

Ben jij tussen de 12 en 35 jaar oud, sportief, gemotiveerd en heb je een lichamelijk, visuele en/of licht verstandelijke handicap? Dan ben jij wellicht de talentvolle sporter die we zoeken. Meld je aan via de pre-registratie en ontdek of jij kunt deelnemen aan de Paralympische Talentdag.

Lees meer via:  https://nocnsf.nl/talentdag

Talentstage Paralympische Spelen Een Boost Voor Talentvolle Parasporters 760 X 456

Deelnemers en begeleiding van de Paralympische Talentstage Parijs. Vlnr: NOCNSF Programmamanager Inclusieve en positieve sportcultuur Sam de Vor, rolstoeltennisser Maarten, tafeltennisser Yannick, rolstoelrugby’er Arne, zwemmer Suzie, NOCNSF projectleider paralympische en aangepast sporten Gabriëlla van Driel, triatleet Terry, atleet Stijn, rolstoelbasketballer Felize en handbiker Tijs.

Deel dit artikel op social media: