Topsport Sportgala

NOC*NSF Sportgala in teken van eren en waarderen topsporters en coaches

7 december 2023
NOC*NSF Sportgala in teken van eren en waarderen topsporters en coaches

foto: BSR Agency

Op woensdagavond 20 december worden in DeFabrique in Utrecht de jaarlijkse sportprijzen uitgereikt op het NOC*NSF Sportgala. De laatste jaren werd de uitreiking van de sportprijzen in ingetogen vorm gevierd vanwege de coronamaatregelen. Dit jaar belooft het Sportgala weer een groot feest te worden, waar het eren en waarderen van de Nederlandse topsporters en coaches het belangrijkste uitgangspunt is. De presentatie van het NOC*NSF Sportgala is in handen van Simon Keizer, met muzikale ondersteuning van Diggy Dex. Voormalig topatleet Gregory Sedoc en voormalig topvolleybalster Manon Flier reiken de awards uit.

NOC*NSF Sportgala

Na de entree van de genodigden over de traditionele rode loper vindt de uitreiking van de sportprijzen plaats tussen 19.40 – 20.45 uur. In totaal worden er in negen categorieën prijzen uitgereikt:

  • Sportman van het jaar (Jaap Eden Award)
  • Sportvrouw van het jaar (Jaap Eden Award)
  • Sportploeg van het jaar (Jaap Eden Award)
  • Parasportman van het jaar (Jaap Eden Award)
  • Parasportvrouw van het jaar (Jaap Eden Award)
  • Parasportploeg van het jaar (Jaap Eden Award)
  • Coach van het jaar (Coach Award)
  • Young Talent Award
  • Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs

De shortlist waarop de kanshebbers staan werd op 29 november bekendgemaakt. Op zondag 10 december publiceren NOC*NSF en de NOS namens de vakjury de genomineerden.

De uitreiking van de sportprijzen is volledig live te volgen op het YouTube kanaal van NOC*NSF.

NOS Sportjaar 2023: Ode aan de Nederlandse sport

Terwijl na afloop van de uitreiking het galafeest in DeFabrique van start gaat, begint op dezelfde evenementenlocatie ook de opname van het live tv-programma ‘NOS Sportjaar 2023’. In dit programma blikt NOS Sport samen met de hoofdrolspelers terug op de hoogtepunten van de Nederlandse sport van dit jaar. Ook is er aandacht voor de uitreiking van de verkiezingen van het NOC*NSF Sportgala.

Live Sportjaaroverzicht

NOS Sportjaar 2023 is een live sportjaaroverzicht waarin alle hoogtepunten van de Nederlandse sport voorbijkomen. Presentator Dione de Graaff ontvangt de sporters, teams en coaches die dit jaar een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd. Er wordt geschakeld naar het NOC*NSF Sportgala 2023 - dat op dezelfde locatie maar naast de uitzending wordt gehouden - waar presentator Jeroen Stomphorst spreekt met de winnaars van de sportprijzen en verslag doet van het feest.

De uitzending wordt omlijst met muziek en terugblikken op de memorabele sport van het afgelopen jaar. Er zijn fraaie montages waarin vreugde, verdriet, ontlading en veerkracht samenkomen. Schrijver en sportliefhebber Wilfried de Jong blikt op geheel eigen wijze terug op gebeurtenissen uit het sportjaar en er is livemuziek van Chef’Special en Leo Alkemade.

Sportjaar 2023 & NOC*NSF Sportgala 2023

Het televisieprogramma van de NOS rondom het NOC*NSF Sportgala heeft dit jaar een andere opzet dan de voorgaande jaren. Er wordt dit jaar een combinatie gemaakt van een live jaaroverzicht van de Nederlandse topsport én de verkiezingen van de sportprijzen van NOC*NSF. Zo is er niet alleen aandacht voor de winnaars van de sportverkiezingen, maar ook voor andere sporters/coaches die een unieke prestatie hebben geleverd.

NOS Sportjaar 2023
Woensdag 20 december
21.26-22.42 uur, NPO 1

Deel dit artikel op social media: