Topsport Sportgala

NOC*NSF Sportgala op woensdag 20 december in Utrecht

18 oktober 2023
NOC*NSF Sportgala op woensdag 20 december in Utrecht

De jaarlijkse sportprijzen worden woensdag 20 december uitgereikt op het NOC*NSF Sportgala. Het evenement vindt plaats in DeFabrique in Utrecht. De categorie Paralympiër van het jaar is deze keer gesplitst in Parasportman, Parasportvrouw en Parasportploeg van het jaar. Femke Heemskerk, Arjen Robben en Gert-Jaap Hoekman treden toe tot de vakjury. 

In aanloop naar het Sportgala presenteren NOC*NSF en NOS de invulling van het programma van deze feestelijke avond.

Drie nieuwe leden in vakjury

Met Femke Heemskerk (lid Sportploeg van het jaar 2009), Arjen Robben (Sportman van het jaar 2014) en Gert-Jaap Hoekman (hoofdredacteur NOS Sport) worden drie gerenommeerde namen toegevoegd aan de vakjury.

Gert-Jaap Hoekman is de nieuwe afgevaardigde namens de NOS. Daarnaast waren er twee posities voor ex-topsporters vacant, die worden ingevuld door Femke Heemskerk en Arjen Robben. Maarten van der Weijden bereikte vorig jaar het einde van zijn zittingstermijn. De vaste zetel van NOC*NSF is vervangen door een zetel namens ex-topsporters.

De volledige samenstelling van de vakjury is als volgt: Bas van de Goor (onafhankelijk voorzitter), Ellen van Langen en Arjen Robben (namens de oud-winnaars Jaap Eden), Femke Heemskerk (namens ex-topsporters), Jelmar Bos (namens de paralympiërs), Toon Gerbrands en Foppe de Haan (namens de coaches), Lisette van der Geest (namens de Nederlandse Sport Pers) en Gert-Jaap Hoekman (namens de NOS).

Uitbreiding prijzen

In totaal worden er dit jaar negen prijzen uitgereikt, twee meer dan vorig jaar. De categorie Paralympische sporter van het jaar wordt vanaf heden uitgesplitst naar drie categorieën: Parasportman van het jaar, Parasportvrouw van het jaar en Parasportploeg van het jaar. Hiermee wordt één lijn getrokken met de Jaap Eden-categorieën voor niet-paralympiërs.

Coaches van parasporters en -teams vallen in de categorie ‘Coach van het jaar’.

De negen categorieën:

  • Sportman van het jaar (Jaap Eden Award)
  • Sportvrouw van het jaar (Jaap Eden Award)
  • Sportploeg van het jaar (Jaap Eden Award)
  • Parasportman van het jaar (Jaap Eden Award)
  • Parasportvrouw van het jaar (Jaap Eden Award)
  • Parasportploeg van het jaar (Jaap Eden Award)
  • Coach van het jaar (NOC*NSF Coach Award)
  • Young Talent Award
  • Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs

Het verkiezingsjaar loopt tot en met 30 november 2023. In aanloop naar het NOC*NSF Sportgala worden de shortlists gepubliceerd en de uiteindelijke genomineerden bekendgemaakt.

Deel dit artikel op social media: