Internationaal Parijs 2024

IOC: individuele Russische en Belarussische sporters in Parijs toelaten onder strenge voorwaarden

8 december 2023
Individuele Russische en Belarussische sporters in Parijs toelaten onder strenge voorwaarden

Het IOC (Internationaal Olympisch Comité) heeft vrijdag 8 december bekend gemaakt dat individuele sporters uit Rusland en Belarus onder strenge voorwaarden in aanmerking komen voor deelname aan de Olympische Spelen. Teams uit beide landen zijn uitgesloten.

Het besluit van het IOC komt overeen met het eerder ingenomen standpunt over deelname van Russische en Belarussische sporters aan internationale wedstrijden. Het IPC besloot eerder al om individuele sporters uit de twee landen onder strenge voorwaarden toe te laten.

Russische en Belarussische sporters die op sportief vlak voldoen aan de officiële kwalificatie-eisen, kunnen deelnemen aan de Olympische Spelen in Parijs als ze daarnaast voldoen aan een serie strenge voorwaarden. De belangrijkste daarvan zijn dat ze geen enkele (contractuele) verbinding mogen hebben met het leger of met de veiligheidsdiensten in hun land. Ook mogen ze geen openlijke steun hebben betuigd aan de inval en daaropvolgende oorlog in Oekraïne. Deze voorwaarden gelden overigens ook voor alle coaches begeleiders van de sporters.

Geen nationalistische symbolen

Teams uit de twee landen zijn sowieso niet welkom. Dat betekent in de praktijk dat flink wat sporten zijn uitgesloten; naast teamsporten zijn dat ook sporten die een directe link hebben met het militaire apparaat in Rusland en Belarus, zoals judo, schiet- en vechtsporten. Ook is elke verwijzing naar nationalistische symbolen – van vlag tot kleuren en tekens – verboden, zowel voor de sporters als op de tribunes.

Het IOC duidt de individuele sporters uit de twee landen aan als Individual Neutral Athletes (AINs). Verder benadrukt het IOC in de voorwaarden-lijst dat de betrokken sporters ook moeten voldoen aan de internationaal geldende anti-dopingeisen.

NOC*NSF verwacht dat het in de praktijk heel lastig zal zijn om afdoende te kunnen controleren of individuele sporters inderdaad voldoen aan de gestelde voorwaarden. Dit zal de komende maanden in de overleggen met het IOC, NOC’s en internationale federaties ongetwijfeld verder besproken worden. 

Deel dit artikel op social media: