Internationaal Paralympisch

IPC: Schorsing Russisch en Belarussisch NPC; deelname individuele atleten onder neutrale vlag mogelijk

29 september 2023
IPC: Schorsing Russisch en Belarussisch NPC; deelname individuele atleten onder neutrale vlag mogelijk

Op de algemene vergadering van het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) in Bahrein is vandaag gestemd over de positie van het nationaal paralympisch comité (NPC) van Rusland en van Belarus. Ook is er gestemd over de positie van de Russische en Belarussische atleten in de paralympische sport.

Een meerderheid van de IPC-leden heeft ingestemd met de schorsing van de twee NPC’s voor de aankomende twee jaar, met de mogelijkheid om individuele atleten onder neutrale vlag toe te laten, maar wel onder strikte voorwaarden.

Op de buitengewone ledenvergadering van het IPC in november 2022 werd het paralympische comité van Rusland en van Belarus geschorst, een beslissing waartegen beide landen protest aantekenden. Het IPC verzamelde het afgelopen jaar uitvoerige documentatie om vandaag de kwestie opnieuw in stemming te brengen. Een meerderheid besloot dat het nationale paralympisch comité van Rusland en van Belarus geschorst blijven voor een periode van twee jaar. Dit betekent o.a. dat zij in de aankomende twee jaar niet kunnen meebesturen.

Individuele atleten krijgen in principe de mogelijkheid om onder neutrale vlag deel te nemen aan de Paralympische Spelen van Parijs 2024 en andere evenementen die onder de vlag van het IPC plaatsvinden.

Daarbij gelden wel meerdere strenge voorwaarden. Zo mogen de sporters onder andere geen enkele band hebben met het leger of met de veiligheidsdiensten. Ook mogen zij de sportomgeving op geen enkele manier gebruiken als podium om steun te betuigen aan Rusland en de Russische agressie in Oekraïne. Het bestuur van het IPC heeft daarnaast de mogelijkheid om aanvullende voorwaarden te stellen.

Teams worden sowieso niet toegelaten, ook niet onder neutrale vlag.

Marc van den Tweel, algemeen directeur van NOC*NSF: “De extra voorwaarden die worden gesteld, zijn voor ons heel belangrijk. Op deze manier kunnen wij dit besluit van het IPC steunen, omdat het ook recht doet aan het olympische uitgangspunt dat elke sporter het recht zou moeten hebben zijn of haar sport uit te oefenen, ongeacht de politieke situatie in het land van herkomst."

"De verwachting is bovendien dat, gezien de gestelde voorwaarden, de aantallen van deelname onder neutrale vlag zeer beperkt blijven. Tegelijkertijd blijft het een gevoelige kwestie, die ook bij ons hoog op de agenda blijft.’’

Het IPC heeft zes paralympische federaties rechtstreeks onder haar hoede: World Para Athletics, World Para Dance Sport, World Para Ice Hockey, World Para Powerlifting, World Shooting Para Sport en World Para Swimming.

Deel dit artikel op social media: