Sportgeschiedenis Olympisme Sporthistorie

Oud-schaatsbondscoach Leen Pfrommer overleden

11 mei 2023
Oud-schaatsbondscoach Leen Pfrommer overleden

Woensdag 10 mei overleed na een kort ziekbed, oud-schaatsbondscoach, schaatser en sportcommentator Leen Pfrommer, op 87-jarige leeftijd (1935-2023). Dat heeft zijn familie bekendgemaakt.

Pfrommer stond aan de wieg van veel successen in de schaatsport en heeft veel voor de sport betekend. Als bondscoach had hij onder anderen Ard en Keessie (Ard Schenk en Kees Verkerk) onder zijn hoede en in de decennia erna stond hij als trainer aan de basis van de succesvolle schaatscarrières van, onder vele anderen, Marianne Timmer en Jan Bos.

Vier keer olympisch goud, vijf wereldtitels  

Onder leiding van Pfrommer behaalde Nederland vier keer olympisch goud, vijf wereldtitels allround en twee Europese titels allround.

André Cats: "Vanuit NOC*NSF zijn we Leen zeer veel dank verschuldigd. We zullen hem herinneren als een uiterst betrokken en deskundige coach. Leen heeft geweldig veel voor de Nederlandse schaatswereld betekend." Hij was medeverantwoordelijk voor de successen die we in het langebaanschaatsen in de afgelopen decennia hebben behaald. 

Nadat Leen in 1977 terugtrad als bondscoach bleef hij actief als trainer en coach van Jong Oranje, waar hij werkte met grote talenten zoals Leo Visser, Rintje Ritsma en Ids Postma. Hij bleef tot hoge leeftijd actief als coach. 

Foto: ANP

Deel dit artikel op social media: