Topsport TeamNL

Chef de mission Minke Booij blikt terug op geslaagd EYOF: "Een echte leerervaring"

30 juli 2022
Chef de mission Minke Booij blikt terug op geslaagd EYOF: "Een echte leerervaring"

Het Europees Jeugd Olympisch Festival (EYOF) in Bansk√° Bystrica zit erop. Zes dagen lang hebben de talentvolle sporters van TeamNL het maximale uit zichzelf gehaald. Er werd gelachen, gehuild en gejuicht, maar vooral genoten van een prachtige ervaring. Met chef de mission Minke Booij blikken we terug.

Voor de talentvolle sporters is deelname aan een multisportevenement nieuw, daarom gaat het EYOF vooral om het leren presteren. Is die opzet geslaagd?

"Deze week is echt een leerervaring gebleken. Elke dag hebben we gezien hoe sporters omgaan met alles wat bij zo'n multisportevenement komt kijken: focussen op de eigen prestaties, plezier maken, omgaan met teleurstellingen en meeleven met anderen. Alles zat erin. Er waren hoge toppen en diepe dalen. Met alle emoties die daarbij komen kijken zijn de sporters door alle facetten van topsport gegaan."

"Er was elke dag verwondering, want tijdens zo'n toernooi komt er veel op de sporters af. De een vindt dat lastig, de ander vindt die extra prikkels juist lekker. We hadden ze er op voorbereid dat sommige dingen net even anders zouden kunnen gaan dan ze gewend zijn in Nederland. Dat hebben ze goed ondergaan. Complimenten aan de groep."

TeamNL won drie keer goud, een keer zilver en drie keer brons. Hoe hebben jullie dat gevierd?

"We hadden Delfts blauwe tegels meegenomen, die we bij de uitreiking elke avond hebben voorzien van een persoonlijke boodschap. Dat deden we voor de medaillewinnaars, maar bijvoorbeeld ook voor de beste supporter, een bijzondere leerervaring of een persoonlijk record. Je hoeft niet altijd een medaille te halen om trots te mogen zijn en te laten zien dat je het beste uit jezelf haalt. Ook een finale halen, leren omgaan met nieuwe omstandigheden of een PR neerzetten, zoals we veel zwemmers hebben zien doen, kan een persoonlijke overwinning zijn. Zo hebben we op verschillende manieren in alle sporten fantastische dingen gezien."

De sporters komen thuis met een hele waardevolle herinnering.

Je doel was dat de talentvolle sporters niet alleen sportief het beste uit zichzelf zouden halen, maar ook zouden genieten van de ervaring. Is dat gelukt?

"Volgens mij hebben ze ontzettend veel lol gehad. Dat is ook belangrijk bij een evenement als dit en voor deze leeftijdsgroep. Toen ik op de laatste dag met een van de sporters naar de judohal liep, zei die: 'Het is jammer dat het nu al voorbij is, want we leren elkaar net goed kennen. Van mij mag het nog wel een week duren'. Dat geeft een goed beeld van de sfeer. Die heeft overigens ook een impuls gekregen door de opzet van het sportpark, waarin veel accommodaties dicht bij elkaar lagen. Judo, badminton, zwemmen, maar ook de eetzaal en de chill-outzone: allemaal zat het in dat park. Dat maakte het een gezellige plek om samen te komen en nieuwe mensen te leren kennen, ook van andere landen."

TeamNL is dus echt een team geworden tijdens het EYOF?

"De hele week hebben we gezien dat de sporters er voor elkaar waren. Waar het kon, kwamen ze ook kijken bij elkaars wedstrijden. Zaterdag was een mooi voorbeeld. Alle sporters waren nagenoeg klaar, maar de judoka's kwamen nog in actie bij de mixed teamcompetitie. Heel TeamNL zat voor hun collega-sporters op de tribune. Samen met de vele familieleden die er waren zorgde dat voor een goede sfeer en een mooie ervaring voor de sporters. Dat beeld zagen we het hele toernooi."

Kortom: een geslaagd EYOF?

"Absoluut. De sporters komen thuis met een hele waardevolle herinnering. En datzelfde geldt voor de complete staf, waar ik onderdeel van uitmaak. Ik wil ieder van hen bedanken voor een mooie week. We zijn een team geworden en hebben ervan genoten om deze groep sporters samen op deze manier te begeleiden."

Deel dit artikel op social media: