Atletencommissie Atletencommissie

Vijf vertrekkende leden en een nieuw dagelijks bestuur voor de NOC*NSF atletencommissie

8 maart 2022
Vijf vertrekkende leden en een nieuw dagelijks bestuur voor de NOCNSF atletencommissie

Voorzitter Hinkelien Schreuder, vice-voorzitter Mieke Cabout, secretaris Dion Beukeboom en lid Sanne Voets hebben per 1 maart afscheid genomen van de NOC*NSF atletencommissie. Vera Koedooder zal per 1 mei vertrekken. Deze leden worden vervangen door de zes atleten die afgelopen december zijn verkozen. Het nieuwe dagelijks bestuur zal bestaan uit Inge Janssen (voorzitter), Robin Tabeling (vice-voorzitter) en Ferry Weertman (penningmeester). De atletencommissie wil alle vijf de vertrekkende leden hartelijk danken voor hun inzet in de afgelopen jaren!

Inge Janssen nieuwe voorzitter

Met het vertrek van Hinkelien Schreuder is het ook tijd voor een nieuwe voorzitter en zal Inge Janssen het stokje overnemen. Inge is sinds 2017 lid van de NOC*NSF atletencommissie. Als Olympisch zilveren medaillewinnares in Rio 2016, wereldkampioen en Europees kampioen met de dubbelvier vrouwen is zij na een lange en mooie topsportcarrière gepokt en gemazeld in de topsportwereld.

"Ik heb de afgelopen jaren een positieve trend gezien in het betrekken van atleten bij het topsportbeleid en zet dit graag door. Bepaalde thema’s zoals integriteit, duale carrière en veilig sportklimaat zullen hoog op de agenda staan de komende jaren. Het is van groot belang dat sporters in deze discussie
een duidelijke stem hebben."

Hinkelien heeft een hoge standaard neergezet en ik ben vereerd haar op te volgen
Inge Janssen, voorzitter Atletencommissie van NOC*NSF

Afscheid van voorzitter Hinkelien Schreuder

Voormalig Olympisch zwemster Hinkelien Schreuder, lid sinds augustus 2010, volgde vier jaar geleden Chiel Warners op als voorzitter. Hinkelien zelf hierover: "De afgelopen twaalf jaar heb ik als atletenvertegenwoordiger met plezier mogen samenwerken binnen en buiten de (top)sport om de vertegenwoordiging van topsporters sterker en de sportwereld in zijn geheel een beetje mooier te maken. Terugblikkend heeft de commissie de afgelopen periode goed kunnen bijdragen aan de verschillende structurele advies-, werk- en stuurgroepen waar ze deel van uitmaakt."

 Op het gebied van atletenvertegenwoordiging binnen sportbonden is Hinkelien extra trots op het vaststellen van de nieuwe Code Goed Sportbestuur binnen NOC*NSF. Deze code leidt tot minimale kwaliteitseisen die een structurele atletenvertegenwoordiging binnen bonden verplicht. "Dit is een stap in de goede richting en het is aan de vernieuwde commissie om te controleren of de implementatie hiervan goed gebeurt. Met veel vertrouwen geef ik het voorzitterschap door aan Inge."

Mieke Cabout, Dion Beukeboom, Sanne Voets en Vera Koedooder

Na ruim elf jaar is ook voormalig waterpoloster en Olympisch kampioene Mieke Cabout uit de commissie getreden. Zij vormde de laatste jaren samen met Hinkelien en Dion Beukeboom het dagelijks bestuur. Mieke heeft in alle jaren vrijwel elke portefeuille onder haar hoede gehad, waardoor zij veel kennis heeft opgebouwd over de verschillende facetten binnen het topsportbeleid. Dit kwam goed van pas toen zij tijdens het zwangerschapsverlof van Hinkelien de voorzitterstaken heeft waargenomen. Dit deed zij vol verve, in een periode waarin corona uitbrak en dit veel invloed had op de topsport.

Dion Beukeboom, voormalig baanwielrenner, legt na vier jaar zijn portefeuilles neer. Hij was de penningmeester van de commissie. Dion wierp altijd een kritische blik en hield de commissie scherp tijdens de vergaderingen. Hetzelfde deed hij in de overleggen die hij had binnen NOC*NSF en de Dopingautoriteit rondom zijn portefeuilles anti-doping, duale carrière en financiën.

AC NN

De Atletencommisie in de oude bezetting

Gouden para-dressage ruiter Sanne Voets sloot in 2019 aan bij de commissie en heeft ons met name geholpen met de communicatie en de zichtbaarheid richting de atleten. Zij kwam met scherpe ideeën over hoe wij zouden moeten communiceren, maar ook wat NOC*NSF hierin kan verbeteren. Daarnaast kwamen de succesvolle ludieke ideeën, zoals de populaire oranje-blauwe sokken als kerstcadeau, bij haar vandaan.

Als laatste zal Vera Koedooder per 1 mei aftreden. De voormalig olympisch baan-en wegwielrenster is bijna acht jaar een loyaal lid van de atletencommissie geweest. Vanaf begin tot het eind is zij bezig geweest met de communicatie van de commissie. Ook heeft zij de portefeuilles anti-doping en topsport onder haar hoede gehad en was zij betrokken bij atletenevaluaties na de Spelen. Met trots kijkt zij terug op de betrokkenheid van de atletencommissie bij de totstandkoming van TeamNL@work. Vera was altijd erg betrokken en loyaal, zij zal de Nederlandse topsporters altijd blijven steunen en supporten.

Nieuwe samenstelling van de atletencommissie

Vanaf 1 mei heeft de NOC*NSF atletencommissie de volgende samenstelling: Inge Janssen (voorzitter), Robin Tabeling (vice-voorzitter), Ferry Weertman (penningmeester), Kimberly Bos, Marit Dopheide, Madelein Meppelink, Jasper Tissen, Barbara van Bergen, Esme Kamphuis, Bo Bet, Jelmar Bos en Thijsje Oenema.

Deel dit artikel op social media: