Atletencommissie Atletencommissie Organisatie

Nieuwe gezichten in AtletenCommissie NOC*NSF

17 december 2021
Nieuwe gezichten NOCNSF AtletenCommissie

De NOC*NSF Atletencommissie kan zich verheugen op de komst van zes nieuwe leden. De nieuwkomers zijn Barbara van Bergen, Kimberley Bos, Marit Dopheide, Madelein Meppelink, Jasper Tissen en Ferry Weertman. Ze zijn gekozen door de Nederlandse topsporters om zitting te nemen in het zelfstandige adviesorgaan van de nationale sportkoepel. 

De atletencommissie is blij met een goede mix van mannen, vrouwen, olympiërs, paralympiërs en gestopte en nog actieve sporters. Graag stellen we de nieuwe leden kort voor!

Skeletonster Kimberley Bos is de komende maanden volledig gefocust op haar deelname aan de Winterspelen in Beijing. Daarna zal zij zich voegen bij de commissie. "Als sporter in een nog onbekende sport, de BSBN is de kleinste sportbond van Nederland, denk ik dat ik me goed kan inleven in de topsporters die zich nog niet altijd gezien voelen. Zij mogen zeker niet vergeten worden en ik ga me met plezier hard maken voor hun belangen!"

Jasper Tissen zat als roeier de afgelopen jaren in de Holland Acht en nam daarin ook deel aan de Spelen in Tokio. Hij gaat zich nu richten op zijn maatschappelijke carrière. "Met een gezonde afstand van de sport verwacht ik met mijn analytische, kritische en empathische blik een bijdrage te kunnen leveren aan de vertegenwoordiging van alle topsporters van Nederland."

Vanuit het beachvolleybal zal Madelein Meppelink aansluiten bij de atletencommissie. Naast een zeer ervaren beachvolleybalster met deelname aan drie Olympische Spelen is zij een ervaren atletenvertegenwoordiger. Zo is ze voorzitter van de atletencommissie van de FIVB en oprichtster van de internationale vakbond voor beachvolleyballers. "Mijn doel is om onderwerpen die belangrijk zijn voor ons als atleten op de (inter)nationale sportagenda’s te zetten."

De Olympisch kampioen openwater zwemmen van 2016, Ferry Weertman, is wellicht de bekendste sportnaam. Ferry kondigde onlangs aan dat hij zijn professionele zwemcarrière gaat beëindigen en zegt zin te hebben in deze uitdaging: "Zeggen dat dingen niet goed zijn of beter moeten, dat kan iedereen. Maar er zijn maar weinig mensen die zich echt willen inzetten voor verandering. Ik kijk er naar uit om te topsporters van Nederland te ondersteunen in het waarmaken van hun dromen."

Ook Barbara van Bergen zal deze winter in actie komen in Beijing, maar dan op de Paralympische Spelen. De para-alpineskiester, heeft eerder deelgenomen aan drie Paralympische Zomerspelen als rolstoelbasketbalster. Hierdoor heeft Barbara een schat aan ervaringen en wil ze vooral op communicatief gebied een bijdrage gaan leveren aan de atletencommissie.

Marit Dopheide is atlete en heeft de 400 meter als specialiteit, met veel ervaringen op EK’s en WK’s in estafetteverband. Naast haar sport is Marit werkzaam als onderzoeker voor het Mulier instituut, waar ze onderzoek doet naar topsport gerelateerde zaken. Ze vind het belangrijk dat sporters kunnen presteren in een veilige topsportomgeving, waarin iedereen zich kan en durft uit te spreken.

Energie, expertise en ervaring

Voorzitter Hinkelien Schreuder is blij met de komst van de zes. “We waren blij met de hoeveelheid aanmeldingen en het feit dat er een mooie verkiezing plaatsgevonden heeft, waarbij de topsporters gekozen hebben. We hebben alle kandidaten gesproken en het viel op hoe gedreven ze zijn. Ook heeft een aantal van hen al ervaring in het bedrijfsleven of als atletenvertegenwoordiger. Zo brengen de nieuwe leden niet alleen frisse energie mee, maar ook specifieke expertise en ervaring."

Vertrouwen

Schreuder is een van de vertrekkende leden, na drie termijnen in de commissie. "Ik heb er alle vertrouwen in dat deze frisse energie de commissie zal helpen zich nog verder te ontwikkelen, zodat de belangen van topsporters nog beter zullen worden behartigd."

De nieuwe leden zullen in januari door de atletencommissie aan het bestuur van NOC*NSF worden voorgedragen voor formele benoeming en treden in het eerste kwartaal van 2022 aan.

Deel dit artikel op social media: