NOC*NSF Duurzaamheid Sportverenigingen Sportbonden Gemeenten

Aan de slag met meer biodiversiteit op je sportclub?

25 maart 2022
Aan de slag met meer biodiversiteit op je sportclub?

Bomen, bloemen, kikkerpoelen, vogelkasten en insectenhotels; de provincie Gelderland en NOC*NSF slaan de handen ineen om Gelderse sportclubs groener te maken. In opdracht van de provincie bundelde NOC*NSF concrete voorbeelden hoe sportclubs en beleidsmakers hiermee aan de slag kunnen. Het inspiratiedocument Natuurinclusief sporten en bewegen, met praktische tips, is vandaag gelanceerd. 

Sportclubs vergroenen

Hitte, wateroverlast, droogte; het klimaat wordt extremer en de natuur staat onder druk. Daarom wil de provincie Gelderland verduurzamen en de bebouwde omgeving vergroenen. Zo komen er meer planten- en diersoorten, en is de omgeving beter bestand tegen het veranderende klimaat. "Eén procent van het grondoppervlak in Nederland is sportveld, een enorme kans dus." aldus sportgedeputeerde Jan Markink.

NOC*NSF wil ook de sportsector helpen met verduurzamen en is net als de provincie één van de ondertekenaars van de Routekaart Verduurzaming Sport. "Sporten in een natuurrijke omgeving is nóg gezonder. Hartstikke mooi dus dat we de handen ineen kunnen slaan." zegt Marcelien de Koning, olympisch zeilster en sinds vorig jaar chef de emission van de Nederlandse sport.

Eén procent van het grondoppervlak in Nederland is sportveld, een enorme kans dus
Jan Markink, sportgedeputeerde provincie Gelderland

Sport en natuur

Het thema natuur is voor de sportsector nog redelijk nieuw. Er zijn nog weinig clubs echt mee bezig. Ook bij gemeenten, die veel sportparken in beheer hebben, zijn het meestal losstaande dossiers. Met deze voorbeelden willen NOC*NSF en de provincie laten zien dat sport en natuur elkaar juist kunnen versterken. Jan Markink: 'Het mes snijdt aan drie kanten. Het is goed voor de natuur, de klimaatbestendigheid van onze omgeving, en onze gezondheid."

Praktische tips!

Voor sportclubs die aan de slag willen met vergroenen geeft het inspiratiedocument praktische tips: laat samen met de gemeente onderzoeken wat de stand van de biodiversiteit is. Zorg voor draagvlak bij leden en het bestuur. Waarom is natuur voor hen belangrijk? Maak een plan van aanpak met daarin de kosten. Trainers, coaches en scheidsrechters zijn dagelijkse kost, maar biodiversiteit staat vaak nog in de kinderschoenen. Haal dus kennis in huis.

Subsidie Gelderse gemeenten

In het document staan ook tips voor gemeenten die de natuur meer binnen willen halen op sportparken die ze beheren. Ook kunnen Gelderse gemeenten subsidie krijgen om de biodiversiteit te vergroten. Bijvoorbeeld door bomen te planten, bloemen te zaaien of nestkastjes voor vogels op te hangen.

Deel dit artikel op social media: