NOC*NSF Duurzaamheid

NOC*NSF stelt Marcelien de Koning aan als TeamNL chef de emission: “We willen reduceren en inspireren”

Marieke de Ruijter 28 juni 2021
NOCNSF stelt Marcelien de Koning aan als TeamNL chef de emission

NOC*NSF gelooft dat sport de kracht heeft om de verduurzaming van onze samenleving te versnellen. Daarom is Marcelien de Koning aangesteld als eerste ‘chef de emission’ ter wereld. De drievoudig wereldkampioen zeilen is meer dan gemotiveerd om de wereld écht te veranderen: ‘’Ik wil opnieuw wereldkampioen worden, maar nu op het gebied van duurzaamheid.’’

De Koning gaat zich als TeamNL chef de emission bezighouden met de vraag hoe de sportwereld kan bijdragen aan uitdagingen op het gebied van duurzaamheid. De missie van De Koning is dus groter dan alleen het verduurzamen van TeamNL.

‘’De activiteiten en het terrein van TeamNL zijn natuurlijk per definitie internationaal,’’ verklaart Maurits Hendriks, technisch directeur bij NOC*NSF. ‘’Dat brengt een verantwoordelijkheid met zich mee voor bijvoorbeeld de uitstoot die we veroorzaken met de uitzendingen van TeamNL. Maar we willen verder gaan. We stellen de TeamNL chef de emission aan omdat we zelf willen reduceren en anderen willen bewegen tot duurzamer gedrag. Sport heeft een enorme potentie om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Met name omdat je met sport de halve wereldbevolking kan bereiken.’’

Een andere drijfveer voor het aanstellen van de chef de emission is dat duurzaamheid leeft onder de sporters van TeamNL. Hendriks: ‘’Dit is één van de thema’s waar sporters zich echt druk om maken. Sommigen zetten zich in voor schonere oceanen, anderen zijn bezig met de herkomst van hun voedsel of hun sportkleding. Dat is voor ons nog een reden om duurzaamheid hoog op de agenda te zetten.’’

Zichtbaar maken

De Koning, drievoudig wereldkampioen en winnaar van olympisch zilver in Beijing, staat in de startblokken om aan de slag te gaan. De Koning: ‘’Deze rol is een onwijze eer. NOC*NSF is al medeondertekenaar van de Routekaart Verduurzaming Sport en in het kader van het Sportakkoord wordt al gewerkt aan een duurzame sportinfrastructuur. Maar er is nog veel winst te behalen voor sport om een duurzaamheidspodium te zijn. Er zijn al veel mooie initiatieven binnen de sportwereld. Zo hebben bijvoorbeeld 1500 sportverenigingen via het Sportakkoord een begeleidingstraject aangevraagd om hun club te verduurzamen. Het is tijd om zulke initiatieven meer zichtbaar te maken en anderen daarmee te inspireren.’’

Als zeiler ben je continu met de natuur bezig. En je ziet dat de natuur verandert onder invloed van de mens, dat mag niet zo zijn
Marcelien de Koning

De Koning is al jaren actief pleitbezorger van een duurzamere wereld: ‘’Als zeiler ben je continu met de natuur bezig. En je ziet dat de natuur verandert onder invloed van de mens, dat mag niet zo zijn. Ik heb watervervuiling van heel dichtbij gezien."

"We zeilden vaak in de buurt van een grote stad en soms moesten we stoppen omdat het water gewoon te vies was. Doorvaren was dan te ongezond. Dat heeft het vuurtje in mij wel aangewakkerd. Dus sinds ik niet meer op topniveau zeil, zet ik mij in voor de energietransitie en alle innovaties die in Nederland gebeuren op het gebied van water-, maritieme en deltatechnologie.’’

Volgens Hendriks is De Koning geknipt voor de functie. ‘’Marcelien was als actief sporter al heel uitgesproken. Ze windt er geen doekjes om en dat is belangrijk bij dit thema. Ook heeft ze zelf de keuze gemaakt om in haar duale carrière de kant van duurzaamheid op te gaan. En die keuze heeft ze gemaakt in een tijd dat het onderwerp nog bij veel minder mensen scherp op de radar stond. Bovendien zit er een positieve motivatie achter de aanstelling van de chef d'emission. We willen laten zien wat er allemaal kan, zonder met het vingertje te wijzen. Die positieve insteek past bij Marcelien.’’

Bekijk het tafelgesprek waarin de aanstelling van Marcelien de Koning als chef d'emission werd bekendgemaakt.

Parijs2024

Stip op de horizon voor de nieuwbakken chef worden de zomerspelen van Parijs in 2024. Hendriks: ‘’Het is vanzelfsprekend en toch ook weer heel bijzonder dat de organisatie van de Spelen in Parijs het klimaatakkoord van Parijs als uitgangspunt neemt. De doelstelling is om van Parijs2024 de duurzaamste Spelen ooit te maken. En die doelstelling kan nooit alleen bij het gastland liggen. We dragen allemaal een stukje van die verantwoordelijkheid. Dat is de kracht van de olympische beweging. Wij pakken vanuit TeamNL de handschoen op.’’

De verduurzaming van de sportwereld is een proces van de lange termijn, ziet ook De Koning: ‘’Het is niet iets wat je in een halfjaar bereikt. Het is een proces en Parijs 2024 is daarin een ijkpunt. Ik geef mezelf een paar jaar de tijd om opnieuw wereldkampioen worden, maar nu op het gebied van duurzaamheid. Want we hebben maar één aarde en het kan niet zo zijn dat de mensheid die kapot maakt.’’

Ieder land een chef de emission

Chef de emission is een idee van More2Win en Copper8. Zij hebben de internationale droom om in ieder land een chef de emission aan te stellen voor de Spelen van 2028 in Los Angeles. More2Win en Copper8 ondersteunen NOC*NSF inhoudelijk bij de Nederlandse aanpak. Zij betrekken daar op hun beurt andere kennispartners bij. TU Delft is daar een belangrijk eerste voorbeeld van.

Deel dit artikel op social media: