Sportdeelname Coronavirus en sport

Competities essentieel voor sportmotivatie

21 januari 2022
Competities essentieel voor sportmotivatie

In gesprek met Marc van den Tweel, algemeen directeur van NOC*NSF

De sportdeelname daalde afgelopen december tot een dramatisch niveau, minder dan de helft van de Nederlandse bevolking deed nog wekelijks aan sport. Sinds 15 januari is het weer mogelijk om te trainen bij sportclubs, maar sporten in competitieverband is nog niet toegestaan. En het spelen van wedstrijden is juist een belangrijke reden voor sporters om in beweging te blijven. Door het lang stilleggen van de sport en het sportseizoen loopt het uitspelen van competities en daarmee de motivatie van sporters gevaar. Algemeen directeur Marc van den Tweel van NOC*NSF reageert.

Waarom is het spelen van wedstrijden voor sporters zo belangrijk?

Marc van den Tweel: "Wedstrijden en sport zijn voor velen onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het spelen van wedstrijden en competities geeft sporters een doel. Op het moment dat je iets hebt om naar toe te werken, is het leuker om te sporten. Het geeft uitdaging en plezier.

"Niet voor niets geeft 62% van leden van sportclubs aan dat hun motivatie om te sporten afneemt op het moment dat er geen competities kunnen worden gespeeld. Als het straks voor het derde jaar op rij niet meer haalbaar is om competitie te spelen, krijgt de motivatie van miljoenen sporters opnieuw een klap. De sportdeelname zal afnemen en daarmee de vitaliteit en weerbaarheid van onze samenleving."

Als het straks voor het derde jaar op rij niet meer haalbaar is om competitie te spelen, krijgt de motivatie van miljoenen sporters opnieuw een klap.
Marc van den Tweel, algemeen directeur van NOC*NSF

De sportdeelname is al lange tijd door de coronacrisis historisch laag. Hoe kunnen we het tij keren?

"De sportdeelnamecijfers zijn verontrustend. We bevinden ons in een vitaliteits- en beweegcrisis waar we niet zomaar uit gaan komen. Door het lange sluiten van de sport hebben we een grote inhaalslag te maken."

"De rol van clubs is daarin cruciaal. Er is een hele grote groep Nederlanders die alleen in beweging komt als dat kan bij een sportclub. Daar krijgen ze op een bekende manier les van een trainer, sporten ze in een team en hebben ze een doel om naartoe te werken door het spelen van wedstrijden en competities. Iets dat de afgelopen twee jaar door alle maatregelen en lockdowns continue is verstoord. Hierdoor zijn veel sporters bij clubs gestopt"

"Willen we het tij keren en de sportdeelname verhogen, is het bieden van continuïteit, ritme en regelmaat voorwaardelijk. Het altijd open houden van clubs is daarvoor essentieel."

Hoe kijk je naar het openen van de sportkantines en het toelaten van publiek?

"Voor wat betreft publiek bij (top)sportwedstrijden en kantines wachten wij de berichten af. Sport heeft een belangrijke sociale functie in onze samenleving. Zo zorgen wedstrijden met publiek net als theatervoorstellingen voor veel beleving en zijn kantines  een belangrijke ontmoetingsplek. Als we eenmaal weer meer kunnen ontmoeten, ziet de sportsector het als een grote verantwoordelijkheid om dat op een verantwoorde manier te organiseren."

"Zo zal straks het echte verenigingsleven weer bloeien en worden clubs weer de  plek waar we naast zelf sporten, ook van sport kunnen genieten en elkaar weer kunnen ontmoeten."

Deel dit artikel op social media: