NOC*NSF Coronavirus en sport Onderzoek Sportbonden

Bijna 1 op 3 mensen in Nederland verwacht zich nog minder fit te voelen bij verlenging lockdown

12 januari 2022
Bijna 1 op 3 mensen in Nederland verwacht zich nog minder fit te voelen bij verlenging lockdown

Heropenen sport en -beweegsector cruciaal voor gezonde samenleving

Mocht de avondlockdown na 14 januari verlengd worden, verwacht 32 procent van de bevolking zich de rest van de maand fysiek nog minder fit te voelen. Als het gaat om mentale fitheid ligt dat percentage zelfs op 34 procent. Daarnaast geeft bijna een kwart (23 procent) aan bij verlenging van de lockdown minder te gaan sporten of te stoppen met sporten. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers uit de Sportdeelname Index, uitgevoerd door Kantar in opdracht van NOC*NSF.

Decemberlockdown zorgt voor opnieuw historisch dieptepunt in sportdeelname
De beperkende maatregelen om te kunnen sporten zijn merkbaar. Ruim zes miljoen mensen (39 procent) hebben in de laatste maand van 2021 helemaal niet gesport. Minder dan de helft (47 procent) heeft wekelijks in december gesport. Van de jongeren t/m 18 jaar geeft een ruime meerderheid aan minder of helemaal gestopt te zijn met sporten door de avondlockdown (59 procent).

Marc van den Tweel, algemeen directeur van NOC*NSF reageert: "Opnieuw zijn de cijfers dramatisch en alarmerend. We verkeren in een vitaliteits- en beweegcrisis waar we niet zomaar uit gaan komen. De 17.00 uur-regel, het sluiten van de binnensport en de tweepersoonsregel ondermijnen rechtstreeks het werken aan een actieve gezonde leefstijl voor miljoenen mensen."

Motivatie leden neemt af wanneer sportclub dicht is
Door de avondlockdown konden veel sportactiviteiten niet doorgaan. Vooral het beweegaanbod voor kinderen (5-12 jaar) en jongeren (13-18 jaar) werd opgeschort. Daar kon vaak meer dan de helft van de activiteiten niet meer plaatsvinden (resp. 47 procent en 57 procent).

We zien de motivatie om in beweging te blijven afnemen. Hoe langer je stopt met sporten, hoe moeilijker het is om weer te beginnen
Marc van den Tweel, algemeen directeur NOC*NSF

41 procent van de leden van sportclubs geeft aan dat hun motivatie om te sporten is afgenomen omdat zij niet terecht kunnen bij hun vereniging. Wanneer competities in het voorjaar niet door kunnen gaan, geeft een ruime meerderheid van de competitie spelende leden (61 procent) aan dat hun motivatie om te sporten af zal nemen.

"Clubs motiveren sporters dankzij hun trainingen en wedstrijden enorm om in beweging te blijven. Helaas kan een hele grote groep niet meer op hun sportlocatie terecht door de maatregelen. We zien de motivatie om in beweging te blijven afnemen. Hoe langer je stopt met sporten, hoe moeilijker het is om weer te beginnen", aldus Van den Tweel. 

Massale steun openen sportlocaties
De Nederlandse bevolking geeft bovendien aan het belangrijk te vinden om te kunnen blijven sporten tijdens de coronacrisis. Meer dan de helft (58 procent) vindt dat de sportsector altijd volledig open moet blijven. Van de mensen tot en met 30 jaar geeft zelfs 68 procent dit aan.

Gisteren overhandigde de sport- en beweegsector een petitie met de oproep om sport als essentiële dienstverlening te erkennen en sportlocaties te openen. Ruim 300.000 mensen ondertekenden de boodschap.

Van den Tweel vervolgt: "Niet voor niets ondertekenden zovelen de petitie aan het kabinet. We kunnen niet zonder onze clubs. Het is van extreem belang dat we zonder beperkende regels aan onze fitheid kunnen werken. Of je nu bij een fitness-, volleybal, dans of zwemclub zit. Iedere sportmogelijkheid telt. Daarom roepen we het kabinet dringend op om mogelijkheden voor sport te vergroten. Dat is van essentieel belang voor een gezonde samenleving."

Over het onderzoek
Kantar voert maandelijks in opdracht van NOC*NSF de Sportdeelname Index uit. In dit onderzoek wordt iedere maand aan minimaal 3.000 inwoners in Nederland, in de leeftijdscategorie 5 t/m 80 jaar gevraagd of zij in de afgelopen maand hebben gesport, welke sporten en hoe vaak. 

Voor de meting in de maand december zijn er extra vragen gesteld over de impact van de coronamaatregelen en over de verwachte sportbeoefening en fitheid in januari.

Bovenstaand bericht is samengesteld op basis van de antwoorden van 2.500 respondenten. De laatste resultaten worden momenteel verzameld en in de komende week verschijnt het volledige rapport met uitgebreide en definitieve cijfers.

-> Meer informatie over de Sportdeelname Index

Deel dit artikel op social media: