NOC*NSF Coronavirus en sport

Massale steun voor petitie om sportlocaties te openen

11 januari 2022
Massale steun voor petitie om sportlocaties te openen

Foto: Directeur Ronald Wouters van NL Actief  overhandigt de petitie aan minister Conny Helder

Erken de sport als een essentiële dienstverlening en open de sportlocaties. Dat is de boodschap van de door ruim 300.000 mensen ondertekende petitie, die dinsdagmiddag in het kader van de actie ‘Sport van het slot’ in Den Haag aan minister Conny Helder van Sport is overhandigd. “We willen dat het kabinet erkent dat de sportsector zorgt voor een energieke en weerbare samenleving. En zo de druk op de zorg juist verlicht”, zegt algemeen directeur Marc van den Tweel van NOC*NSF, met NL Actief, het Platform Ondernemende Sportaanbieders (POS) en de sportbonden initiatiefnemer van de actie.

Sportlocaties snel weer openen

Met de actie 'Sport van het slot' wil de sportsector het kabinet ervan overtuigen dat de binnen- en buitensportlocaties zo snel mogelijk weer open moeten worden gesteld. "Mensen zijn door de coronamaatregelen minder gaan bewegen, we verkeren in een vitaliteits- en beweegcrisis. Sport is daarbij een deel van de oplossing", zegt Van den Tweel, net als voorzitter Anneke van Zanen-Nieberg namens NOC*NSF aanwezig bij de actie.

Hij vervolgt: "We roepen het kabinet ook op om met ons in gesprek te blijven om samen te kijken hoe de sport haar essentiële rol voor een gezonde samenleving het beste kan vervullen, zodat deze optimaal bijdraagt aan de bestrijding van het coronavirus."

Unanieme steun van de Tweede Kamer

Op Het Plein in Den Haag stapten voor de overhandiging afgevaardigden van de initiatiefnemers  op de fiets met prominente en minder prominente Nederlanders, om aandacht te vragen voor het maatschappelijk belang van sport.

De Tweede Kamer nam eerder al de handschoen op door op 21 december unaniem een motie aan te nemen met de strekking dat bij het ontwikkelen van een coronastrategie sport als essentieel moet worden gezien.

"Het is heel mooi om te zien dat Nederland zo graag wil sporten en dat deze petitie zo is ondertekend. Ik merk hier op het plein ook veel energie en veel mensen die zin hebben om met name weer met een binnensport aan de gang te gaan", reageerde minister Helder.

Deel dit artikel op social media: