NOC*NSF Coronavirus en sport Sportverenigingen Sportbonden

Vroege avondlockdown maakt sporten moeilijk

17 december 2021
Vroege avondlockdown maakt sporten moeilijk

Voor grote groep Nederlanders sport niet meer bereikbaar

Ruim een kwart van de Nederlanders geeft aan minder te sporten of zelfs geheel gestopt te zijn als gevolg van de avondlockdown. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers uit de Sportdeelname Index, uitgevoerd door Kantar in opdracht van NOC*NSF.

Vooral kinderen en jongeren kunnen niet terecht

Met name kinderen tussen de 5 en 12 jaar (42%) en jongeren tussen 13-18 jaar (54%) worden geraakt door de laatste maatregelen. De helft van hen heeft aangegeven minder te sporten of is geheel gestopt.

"Deze cijfers komen helaas niet als een verrassing. We zien dat veel Nederlanders, zeker kinderen en jongeren, echt een sportclub nodig hebben om te sporten en voldoende te bewegen", reageert Marc van den Tweel, algemeen directeur van NOC*NSF.

"De noodgedwongen sluiting van sportclubs om 17.00 uur maakt dat niet langer mogelijk, omdat de meeste sportactiviteiten voor hen normaal gezien in de vroege avond plaatsvinden. Het is bovendien snel donker, dat maakt het een extra uitdaging om buiten de sportaccommodatie een alternatieve plek te vinden om zelf in beweging te blijven."

Jongeren en kinderen sporten meestal in de vroege avond bij hun sportclub, dat is nu niet mogelijk. We hopen op spoedige versoepelingen.
Marc van den Tweel, algemeen directeur NOC*NSF

Zorgen om voldoende beweging tijdens kerstperiode

Uit hetzelfde onderzoek blijkt ook dat Nederlanders zich door de avondlockdown fysiek (21%) en mentaal minder fit voelen (24%). De verwachting is dat een verlenging van de maatregelen ervoor zorgt dat de sportdeelname onder Nederlanders verder daalt en daarmee ook de fysieke en mentale weerbaarheid.

Van den Tweel vervolgt: "We gaan met de kerstperiode een vaak ongezonde en bewegingsluwe tijd van het jaar in. December is een maand waarin traditioneel minder gesport wordt en we inleveren op fitheid. Dat is in deze periode en met de huidige maatregelen extra zorgelijk, want een goede weerbaarheid en vitaliteit is én blijft van groot belang. Zeker nu we niet terecht kunnen bij onze clubs is het erg belangrijk om in beweging te blijven en aan je fysieke conditie te werken. We hopen op spoedige versoepelingen die het voor velen weer mogelijk maken om te gaan sporten."

Over het onderzoek

Kantar voert maandelijks in opdracht van NOC*NSF de Sportdeelname Index uit. In dit onderzoek wordt iedere maand aan minimaal 3.000 Nederlanders, in de leeftijdscategorie 5 t/m 80 jaar gevraagd of zij in de afgelopen maand hebben gesport, welke sporten en hoe vaak. 

Voor de meting in de maand november zijn er extra vragen gesteld over de impact van de coronamaatregelen op de frequentie van (verwachte) sportbeoefening. Bovenstaand bericht is samengesteld op basis van de eerste bevindingen. Komende week verschijnt het volledige rapport met uitgebreide en definitieve cijfers.

Deel dit artikel op social media: