Bonden Sportbonden

WINS-project lanceert online survey voor vrouwelijke officials

18 november 2021

Binnen praktisch alle sporten zijn er te weinig vrouwelijke officials als je dit vergelijkt met het aantal mannen en vrouwen die de sport beoefenen. Al enkele jaren vinden er verschillende activiteiten en campagnes plaats om meer vrouwen te interesseren in de functie van scheidsrechter of jurylid op zowel regionaal als landelijk niveau. Enerzijds helpt dat sowieso om de tekorten in de arbitrage terug te dringen, anderzijds creëren vrouwelijke officials veelal een andere atmosfeer die de veiligheid en het sociale karakter van de sport ten goede komt.

WINS-project

Vanuit Europa, via het European Observatoire of Sport and Employment (EOSE) en met behulp van financiering door de Europese Unie via het Erasmus+ sportprogramma, is op 1 januari 2021 het zogeheten WINS-project gestart. De ambitie van het project is om de gelijkheid tussen mannen en vrouwen in de arbitrage in alle sporten aan te pakken. Meer daarover lees je in de flyer. Het project loopt tot en met 31 december 2023.

Online survey

Enkele weken geleden is vanuit het WINS-project de eerste Europese online survey uitgezet onder vrouwelijke officials om meer te weten te komen over hun meningen, gedachten, wensen en behoeftes. Er zijn inmiddels bijna 1300 vrouwelijke officials die de vragenlijst hebben ingevuld, waarvan ongeveer 250 uit Nederland. Een mooie opbrengst, maar het doel is om het aantal respondenten nog verder uit te breiden. De online survey staat nog open tot en met 15 december aanstaande. Deel deze vragenlijst daarom vooral met de vrouwelijke officials binnen jouw sportbond (en clubs) zodat ook zij hun input kunnen leveren! Dat kan ook door deze posts op LinkedIn en/of Twitter te delen op de kanalen van jouw sportbond.

Vervolg van het onderzoek

In februari volgend jaar vinden met een selectie van de respondenten diepte-interviews plaats. In 2022 volgen de analyse en resultaten die we uiteraard delen met de sportbonden in Nederland.

Neem contact op met Yolande Brada voor meer informatie.

Yolande Brada

Yolande Brada

yolande.brada@nocnsf.nl

Deel dit artikel op social media: