NOC*NSF Paralympisch Organisatie

Esther Vergeer in de race voor positie in bestuur Internationaal Paralympisch Comité

15 november 2021
Esther Vergeer in race voor positie in bestuur Internationaal Paralympisch Comite

English version

Esther Vergeer is door NOC*NSF voorgedragen voor een positie in het bestuur van het Internationaal Paralympisch Comité (IPC). Op 12 december kiezen de 206 leden van het IPC tien nieuwe bestuursleden voor de IPC Governing Board.

Vergeer domineerde meer dan tien jaar het internationale rolstoeltennis: ze was dertien jaar de nummer één van de wereld en won tussen 2000 en 2012 zeven gouden medailles op de Paralympische Spelen. Vergeer was chef de mission van de paralympische ploeg van TeamNL tijdens de succesvolle Spelen van PyeongChang 2018 en Tokyo 2020, een rol die ze komend jaar tijdens Beijing 2022 zal vervullen. 

"Ik ben ervan overtuigd dat dit hét momentum is om de paralympische sport naar een volgend niveau te tillen", reageert Vergeer. "Als paralympische beweging kunnen we de wereld laten zien dat een inclusieve maatschappij een sterkere maatschappij is. We kunnen het verschil maken door 'gewoon' ons eigen unieke zelf te zijn.

Als ik word gekozen voor de IPC Governing Board is het mijn doel om de volgende stap te zetten in de ontwikkeling van de Paralympische sport. Door op een nieuwe, verfrissende manier het verschil te maken
Esther Vergeer

"Sport heeft voor mij van jongs af aan het verschil gemaakt en nu wil ik het verschil kunnen maken voor toekomstige generaties", vervolgt ze. "Dat vraagt om mensen die dromen, durven en doen, zowel binnen als buiten de lijnen. Als ik word gekozen voor de IPC Governing Board is het mijn doel om, samen met de andere betrokkenen, de volgende stap te zetten in de ontwikkeling van de paralympische sport. Door op een nieuwe, verfrissende manier het verschil te maken."

Esther Vergeer heeft zich altijd ingezet voor een sterke paralympische beweging. Al tijdens haar actieve carrière streed ze voor verdere professionalisering van het rolstoeltennis, onder meer door integratie bij de Grand Slams en andere tennistoernooien te bewerkstelligen. In 2009 werd Vergeer toernooidirecteur van het ABN AMRO rolstoeltennis toernooi in Rotterdam, dat hiermee het eerste volledig inclusieve ATP-toernooi werd, waar valide en minder valide tennissers in actie komen.

In 2004 richtte Vergeer de Esther Vergeer Foundation op, die zich inzet om kinderen met een lichamelijke beperking te helpen om te sporten bij 'gewone' sportverenigingen.

Deel dit artikel op social media: