Bonden Sportbonden

Lancering campagne ‘Welkom in de Sport’

1 juli 2021

Ruim 700.000 Nederlanders voelen zich niet welkom in de sport. Daarom lanceert de alliantie 'Sporten en bewegen voor Iedereen' in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport begin september de campagne ‘Welkom in de sport’. Deze campagne daagt sportaanbieders uit om het gesprek op gang te brengen over de waarde van een inclusieve en gastvrije sportomgeving.

Ik heb het in me, zie jij het ook?

De campagne ‘Welkom in de sport’ is een initiatief van de tien partners van de alliantie Sporten en bewegen voor Iedereen die aangesloten zijn bij het Nationale Sportakkoord. Zij zetten zich samen in om te werken aan het wegnemen van belemmeringen om te sporten, zoals leeftijd, seksuele geaardheid, gender, fysieke of mentale gezondheid, etnische achtergrond en sociale positie. 

De campagne brengt op optimistische wijze het potentieel van de doelgroep in beeld, namelijk de sporters die nu nog niet of onvolledig worden bereikt. De campagne bevat één duidelijke boodschap naar sportaanbieders: ‘Ik heb het in me, zie jij het ook?’. Via de campagne worden sportaanbieders uitgedaagd om te reflecteren op de inclusieve sportomgeving die zij zelf aanbieden. Op weeswelkomindesport.nl kunnen clubs en sportaanbieders een check doen om te kijken hoe inclusief ze zijn. In de bijlage van deze e-mail zie je alvast een kleine preview van de beelden die in de campagne worden gebruikt.

Verspreiding

De campagne wordt verspreid door heel Nederland. Zo wordt er grootschalig een outdoor campagne ingezet, met onder andere abri’s in de wijken en snelwegmasten én wordt er gebruik gemaakt van een sociale mediacampagne. Met deze inzet willen we een groot deel van de Nederlanders en Nederlandse sportaanbieders bereiken en hen inspireren tot een inclusievere sportomgeving.

We hopen dat jouw sportbond deze campagne een warm hart toedraagt en t.z.t. graag mee wil helpen om de boodschap ‘Wees welkom in de sport’ onder zoveel mogelijk sportaanbieders te verspreiden.

Campagne lancering

De campagne gaat, zowel offline als online, live in de week van 6 september - direct na de Paralympische Spelen. In juli stellen we een communicatiepakket beschikbaar met alle campagnematerialen en begeleidende conceptteksten, die jouw sportbond in september kan gebruiken ter verspreiding onder sportaanbieders of die je via bijvoorbeeld sociale mediakanalen kan inzetten. Heb je zelf nog ideeën hoe we het jou zo gemakkelijk mogelijk kunnen maken om aan te haken op de campagne Welkom in de sport? Laat het ons dan vooral weten.

We houden je graag op de hoogte met betrekking tot de campagne en hopen op een mooie en succesvolle periode waarmee we samen streven naar een inclusievere sport! Vragen of opmerkingen? Neem contact op met Marloes van Daalen, projectleider diversiteit, via marloes.vandaalen@nocnsf.nl.

De alliantie bestaat uit: de Bas van de Goor foundation, Fonds Gehandicaptensport, Jeugdfonds Sport en Cultuur, John Blankenstein Foundation, het Nationaal Ouderenfonds, NOC*NSF, Sportkracht 12, Stichting Life Goals, Stichting MEE en de VSG.

De campagne is ontwikkeld door creatief bureau Zouka, gespecialiseerd in inclusieve communicatiecampagnes

Deel dit artikel op social media: