Bonden Sportbonden

Het NKnl: Sportbonden en Rotterdam bundelen de krachten!

28 juli 2021
Het NKnl: Sportbonden en Rotterdam bundelen de krachten!

Van 24 t/m 26 juni 2022 wordt in Rotterdam de eerste editie van het ‘NKnl’ gehouden. Het NKnl is een uniek concept in Nederland waarbij Nederlandse kampioenschappen van meerdere sporten in dezelfde stad en hetzelfde weekend plaatsvinden. Inspiratie werd gehaald uit de European Championships van 2018 in Glasgow en Berlijn waar de EK’s van zeven verschillende sporten werden gebundeld. Doelen als het trekken van veel bezoekers, het genereren van media-aandacht en het creëren van een fijne sfeer en samenhorigheidsgevoel in de steden werden gehaald. Dezelfde doelen worden nagestreefd tijdens het NKnl!    

In september 2019 werd een haalbaarheidsonderzoek opgeleverd met een positieve uitkomst wat betreft financiële en organisatorische haalbaarheid. Uiteindelijk kwam Rotterdam als meest geschikte speelstad uit de bus. Wethouder Sven de Langen stelt: “In Rotterdam steunen we het NKnl van harte. Het past één op één bij ons sportbeleid. Door onze manier van samenwerken rondom het NKnl brengen we nog meer topsport naar de sportliefhebbers. De Rotterdamse faciliteiten en sportinfrastructuur lenen zich uitstekend voor dit evenement. Dankzij de unieke samenwerking tussen bonden en stad komen inwoners gemakkelijker in aanraking met andere sporten. Dit willen we zoveel mogelijk ondersteunen met randprogrammering, om mensen ook zelf in beweging te zetten.”

Op dit moment hebben gymnastiek, zwemmen en boksen hun deelname aan het NKnl toegezegd. Het NKnl stond oorspronkelijk gepland in juni 2021, maar kon helaas niet doorgaan door de coronamaatregelen. Achter de schermen is de voorbereiding dus al een tijdje bezig en de samenwerking tussen de deelnemende bonden verloopt goed. We hopen van harte dat we de komende tijd nog meer sporten mogen toevoegen aan dit voor Nederland unieke concept.

Aschwin Lankwarden, algemeen directeur van de KNZB geeft aan: “Wij zijn als één van de initiatiefnemers bijzonder verheugd dat het NKnl in 2022 daadwerkelijk gaat plaatsvinden. Binnen een paar honderd meter afstand kunnen sportliefhebbers gaan genieten van meerdere Olympische sporten en topsporters elkaar ontmoeten in sportstad Rotterdam. Voor nu is het NKnl een prachtige stip op de horizon en wij geloven dat dit initiatief in de toekomst uitgroeit tot een vaste waarde op de nationale sportkalender.”

Ook de directeur van de KNGU, Marieke van der Plas, is enthousiast: “Een van onze grootste evenementen is Dutch Gymnastics The Finals oftewel het Nationaal Kampioenschap. Tijdens dit weekend reizen 5.000 sporters af naar Rotterdam, en dan heb ik het nog niet eens over ouders en andere toeschouwers. Voor ons als KNGU een fantastisch evenement zo net voor de zomervakantie! Hoe leuk is het dat we volgend jaar in Rotterdam een NKnl gaan organiseren samen met de zwembond, de boksbond en Rotterdam Topsport. Een sportfeest waar mensen kunnen genieten van prachtig sportaanbod op het hoogste niveau en in meerdere takken van sport.Ik kijk er nu al naar uit!”

René Braad. De directeur van de Nederlandse Boksbond voegt toe:
“Sport verbroedert in Rotterdam. Als sporters van verschillende disciplines elkaar ontmoeten, wordt het een echt sportfeest. Dit is de kick van elkaars sport bezoeken.”

De organisatie streeft naar een jaarlijks terugkerend evenement dat steeds groter gaat worden. Zowel qua exposure als aantal NK’s. Ook voor de aankomende editie zijn we nog op zoek naar sportbonden die willen aansluiten. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden of benieuwd naar de voorwaarden voor samenwerking? Neem dan contact op met de organisatie via bas.smits@sportyv.nl.   

Deel dit artikel op social media: