Bonden Sportbonden

Geef hackers geen podiumplaats!

3 december 2020
Geef hackers geen podiumplaats!

Afgelopen weken werd nog eens duidelijk dat cybercriminelen hun weg hebben gevonden in de sportwereld. Waar het verstoren van de sport was voorbehouden aan de grote wereldwijde evenementen worden de cyberpijlen nu ook gericht op het individu, de lokale infrastructuur en de sportdata. Hoe kunnen we ons hiertegen wapenen? 

Het waren een paar opmerkelijke dagen op cyber-gebied in de sportwereld. De Nederlandse Sportfondsen Groep, die meer dan 500 sportvoorzieningen exploiteert, werd gehacked door cybercriminelenDe systemen waren uit de lucht omdat een groot deel was versleuteld via zogenaamde ransomware Hierdoor konden tientallen faciliteiten hun deuren niet openen en niet meer communiceren met hun klanten. Sportfondsen is inmiddels hard bezig de systemen weer online te brengen en de schade te herstellen.  

Daarnaast bracht Manchester United op een vrijdagavond een persbericht naar buiten dat cybercriminelen probeerden hun systemen te hacken. De 'Red Devilswaren er snel bij en dachten de aanval te pareren maar niet zonder een paar ICT-systemen plat te moeten leggen. Er werd gesproken over een geavanceerde aanval van een georganiseerde groep hackers. Een paar dagen later bleek dat de hackers de systemen versleuteld hadden en de sleutel enkel tegen betaling wilden toezenden. Dit noemen we een ransomware aanval.  

Dezelfde avond kwam het nieuws naar buiten van de gelekte naaktfoto’s van een aantal Engelse vrouwelijke (Olympische) atleten. In een gecoördineerde aanval op bekende personen in de Engelse sport- en mediawereld was het hackers gelukt de accounts van honderden gebruikers te hacken, over te nemen en hun (soms delicate) privégegevens op het dark-web te plaatsen. Op de dark-web marktplaatsen worden foto’s en persoonsgegevens verkocht en uitgeruild om zo bekende personen te kunnen chanteren.  

Helaas kwam het weekend erna het nieuws van de KNWU hack naar buiten. De toegang tot een oud systeem was verkregen en cybercriminelen hadden alle gegevens eruit buitgemaakt. Omdat ook username en wachtwoord erbij zaten raden wij iedereen aan extra alert te zijn op mogelijke phishing e-mails.  

Bovenstaande voorbeelden zijn zeer recent maar staan helaas niet op zichzelf. Experts zien een grote toename in cyber criminaliteit in de sportwereld. NOC*NSF zal deze trend in de gaten houden en de sector voorzien van informatie. Ook in aanloop naar de Spelen zullen we de nodige aandacht geven aan cyber criminaliteit en het voorkomen ervan. Mocht u specifieke vragen hebben of uw zorgen willen delen dan kunt u deze richten aan security@nocnsf.nl.

Deel dit artikel op social media: