Sportgeschiedenis Sporthistorie Olympisme

Anton Geesink volgend jaar op herdenkingsmunt

Redactie 25 november 2020
Anton Geesink volgend jaar op herdenkingsmunt

Anton Geesink is in 2021 het onderwerp van een speciale herdenkingsmunt. Dat heeft het ministerie van Financiën vandaag bekendgemaakt. De Utrechtse sportman won in 1964 in Tokio als eerste niet-Japanner olympisch goud bij het judo. Volgend jaar worden de Spelen opnieuw in de Japanse hoofdstad gehouden, wat een mooie aanleiding is om dit nationale sporticoon te gedenken met een munt. 

De herdenkingsmunt van Anton Geesink valt in de serie sporticonen. Hiermee worden historische Nederlandse sporters herdacht, die een bijzondere plek hebben in het nationale sportgeheugen. Eerder al werden de Johan Cruijff-munt, de Fanny Blankers-Koen-munt en de Jaap Eden-munt uitgegeven.

Anton Geesink past perfect in dit rijtje. In een tijd waarin de judosport gedomineerd werd door Japan, wist hij in 1961 als eerste judoka van buiten Japan de wereldtitel te veroveren. Drie jaar later won hij goud in zijn gewichtscategorie tijdens de Olympische Spelen in Tokio, waar judo voor het eerst op het programma stond van de Spelen.

Ontwerp

Behalve de herdenkingsmunt ter ere van Anton Geesink, komt er volgend jaar ook een herdenkingsmunt ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van het NOS Jeugdjournaal in 2021. Beide munten hebben een nominale waarde van 5 euro.

De volgende stap is dat kunstenaars zullen worden uitgenodigd om een ontwerp te maken voor beide munten. Staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën selecteert de ontwerpen, op advies van de Muntadviescommissie. De ceremoniële eerste muntslag van de Anton Geesink-munt vindt plaats in opmaat naar de Olympische Spelen.

Deel dit artikel op social media: