NOC*NSF Sportverenigingen Sportbonden

‘Als vereniging hebben we een maatschappelijke verantwoordelijkheid, die nemen we door te verduurzamen’

9 juli 2020
‘Als vereniging hebben we een maatschappelijke verantwoordelijkheid, die nemen we door te verduurzamen’

Verduurzamen, zorg voor het klimaat, we willen er allemaal ons steentje aan bijdragen. Ook als sportvereniging. NOC*NSF, de sportbonden en het platform ondernemende sport helpen sportverenigingen verder met ambities op het gebied van duurzaamheid. Ook atletiekvereniging Athlos ging aan de slag.

AV Athlos is een vereniging met oog voor de samenleving. Niet voor niets zijn de kernwaarde van de Harderwijkse club betrokkenheid, transparantie, kwaliteit en duurzaamheid. Op dat laatste thema zijn sinds 2014 door de clubs grote stappen gezet.

In dat jaar ging hoofd van de accommodatiecommissie Nico Verzijl met enige twijfel naar een bijeenkomst over duurzaamheid op Papendal. Na de bijeenkomst ging de scepsis overboord. Verzijl was ervan overtuigd dat Athlos moest gaan verduurzamen.

Laaghangend fruit

In de eerste fase ging de club met het zogenaamde ‘laaghangend fruit’. Kleine, goedkope veranderingen waarmee grote resultaten behaald kunnen worden. Denk aan het overschakelen naar ledverlichting en het uitzetten van een ongebruikte vriezer. Ook werden zonnepanelen en een warmwatersysteem geïnstalleerd. Dankzij deze investeringen kon Athlos het gasverbruik met vijftig procent terugdringen.

Daarna volgde infraroodverwarming en klimaatbeheersing. Inmiddels heeft het investeren in duurzaamheid ertoe geleid dat Athlos zo’n zeven tot achtduizend euro per jaar bespaart. Penningmeester Marcel Celie: “Wij willen op lange termijn iets kunnen betekenen voor onze atleten, maar ook voor deze gemeenschap. We betrekken onze leden in de bewustwording van het belang van duurzaamheid. Als vereniging hebben we een maatschappelijke verantwoordelijkheid en die willen we graag op ons nemen.”

Begeleidingstraject duurzaamheid

Om verenigingen die met duurzaamheid aan de slag willen te ontzorgen, hebben NOC*NSF, de sportbonden en het platform ondernemende sport een begeleidingstraject ontwikkeld. In vijf stappen zorgen door NOC*NSF geselecteerde adviespartijen voor een energiescan, plan van aanpak, de beste deal, financieel advies en realisatie van de energiebesparende maatregelen.

Deel dit artikel op social media: