Lausanne 2020 Jeugd Olympische Spelen Topsport Lausanne 2020

IJshockeyster Kimberly Collard en schaatsster Myrthe de Boer vlaggendragers Talent TeamNL

Redactie 9 januari 2020
IJshockeyster Kimberly Collard en schaatsster Myrthe de Boer vlaggendragers Talent TeamNL

IJshockeyster Kimberly Collard en schaatsster Myrthe de Boer zijn de vlaggendragers van Talent TeamNL tijdens de opening van de Jeugd Olympische Winterspelen in Lausanne. Het evenement voor talentvolle sporters in de leeftijd van 14 tot 18 jaar begint vandaag en duurt tot woensdag 22 januari.

Talent TeamNL doet met 15 sporters mee aan de derde editie van de Jeugd Olympische Winterspelen. De ploeg van chef de mission Marianne Timmer bestaat uit zeven ijshockeyers, een snowboarder, drie shorttrackers en vier schaatsers. In totaal komen 1872 talentvolle sporters uit 79 verschillende landen in actie.

Klik hier voor de samenstelling van Talent TeamNL.

Twee vlaggendragers

De openingsceremonie van de Jeugd Olympische Spelen wordt op twee plaatsen gehouden. In Lausanne en St. Moritz, waar de langebaanschaatsers in actie komen. Talent TeamNL wordt op beide locaties aangevoerd door een vlaggendrager. In Lausanne heeft ijshockeyster Kimberly Collard de eer. In St. Moritz zwaait schaatser Myrthe de Boer met de Nederlandse driekleur.

Chef de mission Marianne Timmer over Kimberly Collard: "Kimberly is een getalenteerde ijshockeyster. Ze is pas 15 jaar, maar klopt nu al op de deur van het nationaal damesteam. Ze is een voorbeeld voor andere jonge sporters, binnen het ijshockey en daarbuiten."

En over de 17-jarige Myrthe de Boer: "Myrthe is een verbindende factor in de groep. Ze is vrolijk, spontaan en legt makkelijk contact, ook met buitenlandse rijders. Ik heb er alle vertrouwen in dat Kimberly en Myrthe de andere sporters van Talent TeamNL mee op sleeptouw nemen en Talent TeamNL en Nederland bij de openingsceremonie goed op de kaart zetten."

Ik heb er alle vertrouwen in dat Kimberly en Myrthe de andere sporters van Talent TeamNL mee op sleeptouw nemen
Marianne Timmer, chef de mission

Olympische noviteiten

Het IOC gebruikt de Jeugd Olympische Spelen vaak om nieuwe concepten uit te proberen. Ook deze editie heeft enkele noviteiten. Zo wordt voor het eerst het two wave-concept gebruikt. Sporters zijn niet de hele periode bij het evenement aanwezig, maar alleen in de week dat ze zelf actief zijn. Hierdoor is het aantal van 1872 deelnemers in Lausanne een record. Het is veertig procent meer dan de vorige keer, in 2016 in Lillehammer. 

Ook is dit het eerste genderneutrale olympische winterevenement. Het aantal jongens dat meedoet is net zo groot als het aantal meiden. Tot slot staan er, naast de gebruikelijke olympische wintersporten, enkele nieuwe onderdelen op het programma. Dat zijn de noordse combinatie voor meisjes, de vrouwendubbel bij het rodelen, 3x3 ijshockeycompetitie voor internationaal gemengde teams, big air skiën, big air snowboarden en ski mountaineering.

De Jeugd Olympische Spelen worden op initiatief van het Internationaal Olympisch Comité georganiseerd. NOC*NSF ziet het evenement als een gelegenheid voor jonge Nederlandse sporters om voor het eerst op olympisch niveau te acteren, als onderdeel van hun reis naar de top. Het is een uniek leermoment in de sportieve ontwikkeling.

Deel dit artikel op social media: