Mirjam de Koning

Naam: Mirjam Peper-de Koning
Geboren: Amsterdam, 16 juli 1969
Sport: zwemmen 

Paralympische Spelen London 2012
Klasse: S6
Onderdeel: 50 m vrije slag
Prestatie: goud in 34,77
Onderdeel: 100 m rugslag
Prestatie: brons in 1:29,04
Onderdeel: 400 m vrije slag
Prestatie: vierde in 5:38,06

Paralympische Spelen Beijing 2008
Klasse: S6
Onderdeel: 50 m vrije slag
Prestatie: goud
Onderdeel: 100 m rugslag
Prestatie: goud
Onderdeel: 100 m vrije slag
Prestatie: zilver
Onderdeel: 400 m vrije slag
Prestatie: zilver

Op de Paralympische Spelen in Beijing was ze met twee gouden en twee zilveren medailles de meest succesvolle sporter aan Nederlandse zijde. Niet zo gek ook dat Mirjam de Koning tijdens de sluitingsceremonie in het Vogelnest de Nederlandse vlag mocht dragen. Later dat jaar werd ze ook nog genomineerd voor Gehandicapte sporter van het jaar.

Na Beijing brak er echter een moeilijke tijd aan voor De Koning. In januari 2009 onderging ze een operatie aan haar schouder. Na een revalidatieperiode van een half jaar wilde de Aalsmeerse weer gaan zwemmen, maar merkte ze dat haar andere schouder niet wilde meewerken. Ook aan die schouder moet ze worden geopereerd.

De revalidatie duurde lang en De Koning dacht dat zwemmen er niet meer in zat. Tot ze toch weer werd benaderd door Mark Faber, de bondscoach van het parazwemmen. Hij haalde haar over om mee te doen aan het WK, dat in 2010 werd gehouden in Eindhoven. In het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion haalde ze twee keer zilver.

In Londen maakt Mirjam de Koning opnieuw deel uit van Paralympic TeamNL. Ze was op de openingsdag de eerste Nederlandse deelnemer die in de Britse hoofdstad een medaille veroverde: brons op de 100 meter rugslag. Maar het grote succes kwam vijf dagen later, toen ze opnieuw paralympisch kampioen werd op de 50 meter.

Bronnen:
- NOC*NSF
- Foto: Mathilde Dusol