Ambitie Sportagenda

Veelzijdig bewegen

Veelzijdig bewegen (voorheen Breed Motorische Ontwikkeling) is voor ieder kind van belang. Het zorgt ervoor dat ze met plezier gaan én blijven sporten en sportief bewegen, een leven lang. Uit onderzoek blijkt dat een brede motorische ontwikkeling bij kinderen een positief effect heeft op hun gezondheid, sportdeelname en persoonlijke ontwikkeling. Hierbij kan je onder andere denken aan:

  • Gezondheid: motorisch vaardige kinderen sporten en bewegen over het algemeen meer waardoor deze kinderen fitter zijn en nog vaardiger worden.
  • Sportdeelname: motorisch vaardige kinderen kunnen makkelijker switchen van sport en ontdekken sneller een sport die bij hen past.
  • Persoonlijke ontwikkeling: motorisch vaardige kinderen creëren meer succeservaringen, hebben meer zelfwaardering en leren makkelijker nieuwe vaardigheden aan. Uit onderzoek blijkt eveneens dat kinderen die zich al op jonge leeftijd motorisch breed ontwikkelen en zich pas na 12-jarige leeftijd focussen op één sport, de reis richting topsport ook uitstekend kunnen volbrengen.

De KNGU, KNHB en KNVB zetten zich samen met NOC*NSF en Kenniscentrum Sport- en Bewegen in voor het project Veelzijdig bewegen om sportbonden te ondersteunen met de doorontwikkeling van programma’s op dit gebied.