Hannah Verhagen: "In het begin had ik er eigenlijk niet zo'n zin in, maar het bleek een schot in de roos!"

Als klein meisje begon Hannah met hockeyen bij de allerkleinste, de benjamini's. Na een aantal jaar hockeyen bij de hockeyclub, werd Hannah door de vereniging verplicht een cursus te doen om haar scheidsrechters kaart halen. Met het behalen van deze kaart mag je wedstrijden fluiten. In het begin had ze er eigenlijk niet zo’n zin in, maar het bleek een schot in de roos! Inmiddels fluit Hannah al ruim 5 jaar. 

Hannah, je bent dus eigenlijk scheidsrechter geworden omdat het moest? 

“Haha ja, dat klopt! Het was verplicht, en ik zag een beetje op tegen de cursus. Maar ik vond de cursus eigenlijk meteen heel leuk. Ik ging inzien dat een wedstrijd eigenlijk niet door kan gaan zonder scheidsrechter en dat er niet twee, maar drie teams zijn: het thuisspelend team, de gasten én  de twee scheidsrechters. Bij hockey noemen we dat #teamfluit” 

Je gaat inzien dat een wedstrijd eigenlijk niet door kan gaan zonder scheidsrechter en dat er niet twee, maar drie teams zijn. Je eigen team, de tegenstanders én de scheidsrechters.
Hannah Verhagen

Gelukkig vind je het fluiten ook leuk! Wat vind je nou het allerleukste aan het fluiten? 

“Omdat het spel zo snel gaat, moet je leren om snel beslissingen te nemen. Je moet je goed concentreren en ook niet bang zijn om een beslissing te nemen. Dat is uitdagend en ik vind het gaaf dat je ervoor kunt zorgen dat de wedstrijd goed verloopt en dat iedereen een leuke wedstrijd heeft gehad.” 

Zijn er ook minder leuke momenten? 

“Ja, zeker. Als er kritiek of discussie komt over een beslissing die ik als scheids heb genomen. In het begin vond ik dat spannend, maar nu ga ik het gesprek aan, geef ik mijn visie of blik op de situatie. Die leg ik dan naast die van de speler en daar leer ik veel van.” 

Een scheids blijft dus altijd leren! Wat vind jij de belangrijke eigenschappen van een scheidsrechter? 

“De belangrijkste eigenschappen voor een scheidsrechter zijn om open te zijn naar de spelers, contact te kunnen leggen, beslissingen te kunnen nemen en geconcentreerd te zijn. En ja, ik wil nog veel meer leren. Ik ben op dit moment bezig met een extra opleiding van de bond. Als alles goed gaat kan ik volgend seizoen wedstrijden op een hoger niveau fluiten.” 

Wat is jouw mooiste moment als scheidsrechter? 

“Oeh, dat is een lastige vraag. Afgelopen jaren heb ik veel mooie momenten gehad en veel geleerd. Afgelopen seizoen heb ik de finale van meisjes onder veertien jaar mogen fluiten op het NK. Dat zijn waarschijnlijk de meiden die over een aantal jaar in het Nederlands elftal spelen! Dat zijn wel de momenten waar je het voor doet en ik hoop dat er nog veel van die momenten gaan komen!” 

Wat is jouw droomwedstrijd om te fluiten?  

”Ik heb niet één specifieke wedstrijd die ik heel graag zou willen fluiten eigenlijk. Alle wedstrijden op het hoogste niveau lijken me gaaf!” 

 

Foto's gemaakt door Jan Willem de Venster en Riny Klaasen

Scheidsrechter CV


Naam:
Hannah Verhagen

Leeftijd: 21 jaar

Vereniging: DDHC in Raamsdonksveer

Scheidsrechter sinds: 2017

Aantal gefloten wedstrijden: rond de 25 voor de bond, ruim 100 daarvoor