Juryrapport Sportploeg van het jaar 2022

Aflossingsploeg 3000m vrouwen - shorttrack

Superieur, onnavolgbaar, historisch. Met deze superlatieven duiden media de prestatie van de aflossingsploeg op de Olympische Spelen van Beijing. In de finale gaan Suzanne Schulting, Xandra Velzeboer, Selma Poutsma en Yara van Kerkhof voor niemand uit de weg. Het relay-viertal overtuigt vanaf de start en komt met een reuzenvoorsprong over de finish. Nooit eerder pakte een Nederlandse ploeg olympisch goud op dit onderdeel. Suzanne, Xandra, Selma en Yara doen het wel, in een nieuw olympisch record. De gedroomde gouden medaille is de ultieme beloning van jarenlange toewijding. Op het podium brengt het viertal een saluut aan Lara van Ruijven, hun teamgenoot die anderhalf jaar daarvoor plotseling overleed.

Estafetteploeg 4X400 2022 BSR AGENCY

Estafetteploeg 4x400m vrouwen - atletiek

Na de zilveren medaille op de WK indoor in maart, gaan de vrouwen van de 4x400 meter estafette vijf maanden later opnieuw voor een podiumplek. Het strijdtoneel: de Europese kampioenschappen in München. Dankzij onder meer Andrea Bouma en Laura de Witte plaatsen de vrouwen zich soeverein voor de eindstrijd. Het wordt een perfecte race. Een finale waarin iedereen alles goed doet. Eveline Saalberg, Lieke Klaver en Lisanne de Witte bezorgen Nederland een perfecte uitgangspositie voor de laatste vierhonderd meter. Daarin snelt Femke Bol, al verzekerd van twee individuele gouden medailles, naar de eerste plaats. Teamwork, tactiek en klasse leveren goud op met een indrukwekkend Nederlands record. Een prestatie van wereldformaat.

Team Jumbo Visma 2022 BSR AGENCY

Team Jumbo-Visma mannen - wegwielrennen

De mannen van Team Jumbo-Visma bezorgen hun ploeg dit jaar de meest succesvolle Tour de France in de geschiedenis. Het summum: de gele trui in Parijs om de schouders van Jonas Vingegaard. De Deen pakt ook de bollentrui voor beste klimmer. Groen is er voor alleskunner Wout van Aert. Ook wint de Nederlandse formatie maar liefst zes etappes. Jarenlang is toegewerkt naar dit succes, dat meer dan ooit een teamprestatie is. Renners gaan voor elkaar door het vuur, laten zich niet afleiden door tegenvallers en koersen dominant. Team Jumbo-Visma bewijst in deze ronde van Frankrijk hoe de kracht van het team kan leiden tot het vervullen van ambities. Een meesterwerk.