Naam: Teun de Nooijer 
Geboren: 22 maart 1976 te Egmond-Binnen
Sport: hockey

2012, Olympische Spelen XXX te Londen
Onderdeel: herenteam, zilver

2008, Olympische Spelen XXIX te Beijing
Onderdeel: herenteam, vierde plaats

2004, Olympische Spelen XXVIII te Athene
Onderdeel: herenteam, zilver

2000, Olympische Spelen XXVII te Sydney
Onderdeel: herenteam, goud

1996, Olympische Spelen XXVI te Atlanta
Onderdeel: herenteam, goud

Teun de Nooijer geldt als een van de grootste Nederlandse hockeyspelers ooit. In het boek De hockey top 50, De beste Nederlandse hockeyers (m/v) aller tijden, zetten journalisten Rim Voorhaar en Philip Cooke hem zelfs op nummer 1. Maar toen bondscoach Paul van Ass in januari 2012 besloot hem te passeren voor trainingsstages in Australië en Spanje, leek de interlandloopbaan van de Nederlandse recordinternational ten einde. De destijds 36-jarige aanvaller kreeg later toch weer het vertrouwen en nam een half jaar later in Londen afscheid met een zilveren olympische medaille.

De Olympische finale, met 2-1 verloren van Duitsland, was voor de hockeylegende zijn 453ste interland. Zijn erelijst is ongeëvenaard. Teun de Nooijer was er al bij toen Oranje in 1996 goud pakte bij de Spelen van Atlanta. Vier jaar later werd in Sydney de titel geprolongeerd. In Athene 2004 was Australië in de finale te sterk.

Wereldhockeyer van het jaar
In Beijing viel De Nooijer met Oranje buiten de prijzen, maar met vijf olympische optredens is hij wel internationaal recordhouder. Daarnaast koos de wereldhockeybond FIH hem driemaal tot wereldhockeyer van het jaar. In 1998 werd Nederland in Utrecht wereldkampioen. In de finale tegen Spanje scoorde De Nooijer in de verlenging de beslissende treffer.

"Ik ben begonnen met de groep rond Floris-Jan Bovelander, en nu loop ik op het veld met een groep nieuwe talenten", verklaarde De Nooijer toen hij zijn 450ste interland had gespeeld. "Ik heb een paar generaties overleefd. En ik vind het mooi nu weer tussen dit soort jonge gasten rond te lopen.''

In 2013 stopte De Nooijer definitief met hockey. Voor zijn loopbaan werd hij dat jaar beloond met de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs.

Bronnen:
• ANP
• De hockey top 50, De beste Nederlandse hockeyers (m/v) aller tijden, Philip Kooke en Rim Voorhaar (Amstel Sport, 2009)
• www.teundenooijeracademy.nl
• Statistische gegevens: Olympisch Oranje, Ton Bijkerk (Spaar en Hout, 2012)