Ploegentijdrit Tokyo 1964

1964, Olympische Spelen XVIII te Tokio, Japan
Sport: wielrennen
Onderdeel: ploegentijdrit
Prestatie: goud
Datum: 14 oktober 1964

Op de Olympische Spelen van Tokyo 1964 won het Nederlandse viertal verrassend de honderd kilometer ploegentijdrit. Gerben Karstens, Eef Dolman, Bart Zoet en Jan Pieterse koersten in de stromende regen naar het goud. Hun tijd: 2:26:31,19, mede dankzij een formidabele derde ronde waarin ze een gemiddelde snelheid haalden van 45,001 kilometer per uur.

De oranje zege verbijsterde de Italiaanse wereldkampioenen. "De Nederlanders hebben wij geheel onderschat", gaf Elio Rimedio, trainer van de Italianen, toe. "Wij hadden gedacht gemakkelijk te kunnen winnen."

Na de twaalfde plaats op het WK in Albertville ontpopte nieuwkomer Karstens zich tot een welkome versterking. Daarnaast had coach Joop Middelink een meer uitgebalanceerde tactiek uitgedacht, die erop neerkwam dat de ploeg beter met zijn krachten moest omgaan en zich niet in het eerste deel leeg te rijden. In de stromende regen leverde dit Nederland op dit nummer het eerste olympisch eremetaal op.

De parkoersen voor de wegwedstrijd en de ploegentijdrit waren uitgezet in Hachioji, een westelijke voorstad van Tokio. Het parkoers voor de wegwedstrijd was 24,354 kilometer en moest acht keer worden afgelegd. De honderd kilometer ploegentijdrit werd voor tweederde deel over hetzelfde traject uitgezet, maar was tevens 36,631 kilometer verlengd. Dit parkoers moest driemaal worden afgelegd, waardoor de uiteindelijke lengte geen honderd maar 109,893 kilometer was.

Foto v.l.n.r.: Jan Pieterse, Bart Zoet, Joop Middelink, Gerben Karstens, Eef Dolman.

Bronnen:
• Kroniek Olympische Spelen, NOC 75 (Elsevier, 1987)
• Olympisch Oranje, Ton Bijkerk (Tirion Sport, 2008)
• Foto: ANP